Zupa krem z groszku

zupa krem z groszku

zupa krem z groszku

Z Ewą znamy się już od dłuższego czasu, ale z powodu odległości nie widujemy się zbyt często, więc kiedy zamówiła u mnie sesję zdjęciową, pomyślałam, że jest to świetna okazja żeby połączyć nasze dwie pasje, moją do kinowego gotowania a jej do pięknych wnętrz i przedmiotów. I w ten sposób w przepięknie urządzonej przez Ewę kuchni spotkał się Minty House z Kino&Kuchnia.

Ewa prowadzi przepięknego miętowego bloga i sklep internetowy właśnie o nazwie Minty House, z ceramiką, królikami i przeróżnymi rzeczami do kuchni i nie tylko. Często tam zaglądam i zachwycam się każdą nową dostawą, bo wszystko jest tam prześliczne. Zresztą co ja Wam będę mówić, sami zobaczcie: Minty House

Na naszym spotkaniu przygotowałyśmy dwie potrawy Zupę krem z groszku z miętą (bo Minty House :)), oraz Sutki Wenus, które to będą w następnym odcinku.

zupa krem z groszku

2-4 porcje

  • oliwa
  • 3 dymki, posiekane
  • 450 g (3 szklanki) mrożonego groszku
  • 1 litr (4 szklanki) bulionu warzywnego lub drobiowego
  • spora garść posiekanej świeżej mięty plus trochę do przybrania
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka creme fraiche

W średnim rondlu rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż dymki około 3 minut. Dodaj groszek i wymieszaj z oliwą. Wlej bulion, dodaj miętę i gotuj przez 10-15 minut. Przełóż do blendera i zmiksuj – porcjami, jeśli blender nie jest wystarczająco duży.

Ostudź zupę w lodówce, dopraw i zrób śmietanowy wzorek. Podawaj z odrobiną posiekanej mięty.

Przepis pochodzi z książki: „Apetyczna panna Dahl” Sophie Dahl

Zupa groszkowa

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

Zapisz

Rekomendowane artykuły