Sałatka Nicejska. Tym razem oscarowa sałatka, pełna witamin, smaczna i prosta do przygotowania.
- 450 g świeżego tuńczyka
- 8 młodych ziemniaczków, ugotowanych i przekrojonych na pół
- 4 koktajlowe pomidorki, pokrojone
- 115 g fasolki szparagowej, ugotowanej i pokrojonej
- 1 czerwona cebula, pokrojona na plasterki
- 4 jajka, ugotowane na twardo
- sałata
- 6 filetów anchovies
- 16 czarnych oliwek bez pestek
- 8 listków bazylii
Dressing:
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżek czerwonego octu winnego
- 2 łyżki świeżej posiekanej pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Dressing: wymieszaj wszystkie składniki (nie ma co się rozpisywać, wiadomo o co chodzi ;)).
Tuńczyka umieść w płytkim naczyniu i wylej na niego połowę dressingu, przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Co jakiś czas go obracaj w marynacie. Nagrzej przez 5 minut patelnię grillową. Wyjmij tuńczyka z marynaty i obsmażaj tuńczyka około 2-3 minuty z każdej strony. Na talerzu umieść porwaną sałatę, ziemniaki, pomidorki, tuńczyka (w pokrojonego na kawałki), fasolkę i anchovies. Polej dressingiem i dodaj pokrojone w ćwiartki jajka i listki bazylii.
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia