Sałatka Nicejska – menu oscarowe 2013

Salatka Nicejska

Sałatka Nicejska. Tym razem oscarowa sałatka, pełna witamin, smaczna i prosta do przygotowania.

  • 450 g świeżego tuńczyka
  • 8 młodych ziemniaczków, ugotowanych i przekrojonych na pół
  • 4 koktajlowe pomidorki, pokrojone
  • 115 g fasolki szparagowej, ugotowanej i pokrojonej
  • 1 czerwona cebula, pokrojona na plasterki
  • 4 jajka, ugotowane na twardo
  • sałata
  • 6 filetów anchovies
  • 16 czarnych oliwek bez pestek
  • 8 listków bazylii

Dressing:

  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 3  łyżek czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki świeżej posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
Dressing: wymieszaj wszystkie składniki (nie ma co się rozpisywać, wiadomo o co chodzi ;)).
Tuńczyka umieść w płytkim naczyniu i wylej na niego połowę dressingu, przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Co jakiś czas go obracaj w marynacie. Nagrzej przez 5 minut patelnię grillową. Wyjmij tuńczyka z marynaty i obsmażaj tuńczyka około 2-3 minuty z każdej strony. Na talerzu umieść porwaną sałatę, ziemniaki, pomidorki, tuńczyka (w pokrojonego na kawałki), fasolkę i anchovies. Polej dressingiem i dodaj pokrojone w ćwiartki jajka i listki bazylii.
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia
Salatka Nicejska

Zapisz

Rekomendowane artykuły