Babeczki Red Velvet są niczym innym jak mini wersją ciasta Red Velvet, bardzo popularnego w Stanach Zjednoczonych od czasów Wielkiego Kryzysu. Największą popularność przyniósł mu film Stalowe Magnolie, gdzie „tort pana młodego” (tradycja w południowych Stanach) w kształcie pancernika jest właśnie ciastem Red Velvet. Połączenie maślanki i octu winnego powoduje, że są wilgotne i delikatne. A kolor… kiedyś były to buraki, a dzisiaj po prostu czerwony barwnik. Babeczki Red Velvet mogliście zobaczyć w serialu Dwie Spłukane Dziewczyny, które piekła Max dla Earla na urodziny.
12 babeczek
NA BABECZKI:
1 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka kakao
3/4 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki maślanki
1 jajko
1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
1/2 łyżeczki octu winnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nastaw piekarnik na 180ºC. Przygotuj foremkę do pieczenia muffinów lub babeczek, wyłóż ja papilotkami. Jeśli chcesz mieć po upieczeniu piękne kolorowe papierki, korzystaj tylko z papilotek foliowanych w środku, wszystkie inne przesiąkają tłuszczem i nie wyglądają tak ładnie jak przed pieczeniem.
Przesiej mąkę, wymieszaj z kakao i solą. W oddzielnej misce połącz mikserem na szybkich obrotach olej z cukrem, następnie dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i barwnik. Zmniejsz prędkość i dodaj 1/3 suchych składników, potem 1/2 maślanki, 1/3 suchych składników, 1/2 maślanki, 1/3 suchych składników. W małej miseczce połącz ocet z sodą (zacznie się pienić), dodaj do ciasta i miksuj 10 sekund na małych obrotach.
Wypełnij foremki ciastem do 3/4 wysokości. Piecz około 20-25 minut, do suchego patyczka.
Krem:
kostka masła w temperaturze pokojowej
2 1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
kilka kropel ekstraktu migdałowego
Utrzyj masło aż będzie gładkie i puszyste. Dodaj cukier, mleko, oraz oba ekstrakty. Nakładaj w rękaw cukierniczy i dekoruj babeczki, albo zrób to np. szpatułką po swojemu, bo w sumie to najważniejszy jest smak 🙂