Zielone gazpacho. Gazpacho to zupa, którą Betty Draper przygotowała na początek biznesowej kolacji „Around the World Dinner” w serialu „Mad Men”, ja ze względu na zielone klimaty w magazynie Green Canoe wybrałam pełną witamin zieloną wersję zupy.
- 1 ogórek, obrany
- 1 żółta papryka, bez pestek
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 małe awokado,
- pęczek szalotek,
- mały pęczek mięty
- 150ml jogurtu naturalnego 0%
- 2 łyżki białego winnego octu
- kilka kropli zielonego sosu Tabasco
Wszystkie warzywa pokroić. Włożyć wszystko do blendera, zostawić połowę mięty i połowę jogurtu. Miksować aż będzie kremowe. Dodać octu, tabasco i zioła do smaku. Można dodać wody jeśli lubi się rzadsze. Schłodzić w lodówce, podawać z jogurtem i miętą. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni, ale przed podaniem trzeba ją koniecznie zamieszać.
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia