Pieczony schab faszerowany figami

schab-kino-kuchnia

schab-kino-kuchnia schab-kino-kuchniaPieczony schab faszerowany figami. Foty wykonane telefonem, bo mam wolne i od wczoraj to to już nie wygląda tak jak powinno do zdjęć. Aaaaaale możecie mi mówić Meat Master. Nigdy w życiu nie jadłam czegoś równie zajebistego (nie bójmy się tego słowa :D). Idę pożreć do końca to co zostało.

Na specjalne życzenie fanów 🙂

Pieczony Schab Wieprzowy Faszerowany Figami

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 250 g suszonych fig
  • sól
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 4 goździki
  • 2 małe papryczki chilli
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3/4 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina

Przez środek schabu wydrążamy otwór (nie na wylot), który faszerujemy figami. Mięso solimy i odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, chilli, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy miód, przez chwilę odparowujemy i obsmażamy w tym schab. Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu z przyprawami dolewamy wino i gotujemy 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 140 stopni i pieczemy około godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem.

Przepis zaczerpnięty z magazynu Kuchnia/ 2010

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

Zapisz

Zapisz

Recommended Articles