Zaklęte rewiry czyli brudy hotelowych restauracji

Zaklęte rewiry. Od 11 kwietnia 2014 możecie zobaczyć po rekonstrukcji cyfrowej świetny film Janusza Majewskiego: Zaklęte Rewiry (film jest dostępny tylko w kinach studyjnych). A w rolach głównych aż nieprzyzwoicie młodziuchny Marek Kondrat, do kolekcji jeszcze Roman Wilhelmi, Maklakiewicz i Stanisława Celińska, ale to tylko kilka nazwisk z spośród wielu świetnych aktorów w tym filmie.

Lata 30te, Romek Boryczko dostaje pracę jako pomywacz w hotelowej restauracji Pacyfik i pnie się po szczeblach kariery od bufetu, potem pikolaka do kelnera. Możemy zobaczyć jak od zaplecza działały w tamtych czasach eleganckie restauracje. Jak suszono tacki w trocinach, jak mielono resztki z mięsa na siekane kotlety: „U nas nim się co wyrzuci, sprzeda się cztery razy”.

Świetnie została pokazana hierarchia wśród pracowników, ale też tzw. typy ludzkie 😉 bo byli tacy co pomagają i tacy co dołki kopią i pomogą koledze wylecieć z pracy. Mordobicia na porządku dziennym, za jakiekolwiek przewinienia. Dylematy moralne i dojrzewanie młodego człowieka, aż po trudne życiowe decyzje.

Polecam Wam równie gorąco książkę, w której najdziecie o wiele więcej kelnerskich zwyczajów, potraw, trunków. Słownictwo oczywiście typowo krakowskie z tamtych czasów, z racji tego, że autor Henryk Worcell (Tadeusz Kurtyka), książkę napisał na podstawie własnych doświadczeń z pracy w krakowskim Grand Hotelu. Zresztą po wydaniu książki, ze względu na skandal jaki wywołała, musiał z Krakowa wyjechać. Tak wiernie opisał kolegów z pracy 😉

„Pamiętał, że Ugor zawsze upija barszcz ze zbyt pełnych filiżanek. Fornalski poprawia palcami układ pieczeni i jarzyn na półmisku, Pikuś w bufecie dolewa męty do piwa, a kawiarka Elza wyjmuje palcami kożuszek z kawy. Czasem zastanawiał się, czy i «Pod Winogronami», gdzie zachodził na kolację, kucharz, podobnie jak jego kolega z «Pacyfiku», ściska gospodynię w kątach spiżarni i czy dolewa do majonezu mętną wodę ze słoika z jajami. Czy gdzie indziej również nie myją rąk po powrocie z ustępu, podobnie jak to robi cukiernik i bufetowa Tola w Pacyfiku?”

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

Menu filmowe:

  • kotlet krajany
  • befsztyk
  • rostbef
  • gicz cielęca
  • solodrągi – podłużne bułki obsypane gruboziarnistą solą
  • tort z orzechami
  • tort z makiem
  • rogalik świeży i chrupiący z masłem

Trunki:

  • wiśniówka
  • Starka Simona i Steckiego – legendarna polska wódka, produkowana podobnie do whiskey, znana od XV wieku. (wieść gminna niesie, że po narodzinach syna zakopywano takową wódkę w dębowej beczce, wykopywano ją dopiero na wesele tegoż syna)
  • jasne oko – czyli piwo Okocim
  • martell fał-fał – czyli koniak Martell V.V.S.O.P.
  • benusia – likier ziołowo-korzenny Benédictine
  • balzaki
  • jarzębiak
  • cinzano

Zapisz

Rekomendowane artykuły