Zaklęte rewiry. Od 11 kwietnia 2014 możecie zobaczyć po rekonstrukcji cyfrowej świetny film Janusza Majewskiego: Zaklęte Rewiry (film jest dostępny tylko w kinach studyjnych). A w rolach głównych aż nieprzyzwoicie młodziuchny Marek Kondrat, do kolekcji jeszcze Roman Wilhelmi, Maklakiewicz i Stanisława Celińska, ale to tylko kilka nazwisk z spośród wielu świetnych aktorów w tym filmie.
Lata 30te, Romek Boryczko dostaje pracę jako pomywacz w hotelowej restauracji Pacyfik i pnie się po szczeblach kariery od bufetu, potem pikolaka do kelnera. Możemy zobaczyć jak od zaplecza działały w tamtych czasach eleganckie restauracje. Jak suszono tacki w trocinach, jak mielono resztki z mięsa na siekane kotlety: „U nas nim się co wyrzuci, sprzeda się cztery razy”.
Świetnie została pokazana hierarchia wśród pracowników, ale też tzw. typy ludzkie 😉 bo byli tacy co pomagają i tacy co dołki kopią i pomogą koledze wylecieć z pracy. Mordobicia na porządku dziennym, za jakiekolwiek przewinienia. Dylematy moralne i dojrzewanie młodego człowieka, aż po trudne życiowe decyzje.
Polecam Wam równie gorąco książkę, w której najdziecie o wiele więcej kelnerskich zwyczajów, potraw, trunków. Słownictwo oczywiście typowo krakowskie z tamtych czasów, z racji tego, że autor Henryk Worcell (Tadeusz Kurtyka), książkę napisał na podstawie własnych doświadczeń z pracy w krakowskim Grand Hotelu. Zresztą po wydaniu książki, ze względu na skandal jaki wywołała, musiał z Krakowa wyjechać. Tak wiernie opisał kolegów z pracy 😉
„Pamiętał, że Ugor zawsze upija barszcz ze zbyt pełnych filiżanek. Fornalski poprawia palcami układ pieczeni i jarzyn na półmisku, Pikuś w bufecie dolewa męty do piwa, a kawiarka Elza wyjmuje palcami kożuszek z kawy. Czasem zastanawiał się, czy i «Pod Winogronami», gdzie zachodził na kolację, kucharz, podobnie jak jego kolega z «Pacyfiku», ściska gospodynię w kątach spiżarni i czy dolewa do majonezu mętną wodę ze słoika z jajami. Czy gdzie indziej również nie myją rąk po powrocie z ustępu, podobnie jak to robi cukiernik i bufetowa Tola w Pacyfiku?”
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia
Menu filmowe:
- kotlet krajany
- befsztyk
- rostbef
- gicz cielęca
- solodrągi – podłużne bułki obsypane gruboziarnistą solą
- tort z orzechami
- tort z makiem
- rogalik świeży i chrupiący z masłem
Trunki:
- wiśniówka
- Starka Simona i Steckiego – legendarna polska wódka, produkowana podobnie do whiskey, znana od XV wieku. (wieść gminna niesie, że po narodzinach syna zakopywano takową wódkę w dębowej beczce, wykopywano ją dopiero na wesele tegoż syna)
- jasne oko – czyli piwo Okocim
- martell fał-fał – czyli koniak Martell V.V.S.O.P.
- benusia – likier ziołowo-korzenny Benédictine
- balzaki
- jarzębiak
- cinzano