Kuchnia Pełna Niespodzianek. Dzisiaj porozmawiamy o Ku…. o kuchni pełnej niespodzianek. Kto pamięta najlepszy program satyryczny z czasów PRL-u „Za chwilę dalszy ciąg programu” z genialnymi Mannem i Materną? Dla mnie ten program był ważniejszy niż dobranocka.
Jednym ze stałych punktów programu była oczywiście „Kuchnia pełna niespodzianek” prowadzona przez Pana Redaktora i Pana Wacława. Poziom abstrakcji towarzyszący tym skeczom na pewno nie jest dla każdego. Natomiast Ci dla których ten rodzaj żartu jest chlebem powszednim uśmieją się od imentu … co ja piszę… udzieliło mi się! Naoglądałam się przed chwilą. Zresztą mam wrażenie, że niektórym blogom nie wiele brakuje to takiej formy. A menu zacne sami zobaczcie. Polecam wszystkim, którzy mają jakiekolwiek kompleksy w temacie gotowania!
- Bażant po senatorsku – mniej wyszukana potrawa, najlepiej na telefon
- Bicie piany
- Bigos – z kaszanką w tle i z hiper wyciągiem
- Bułeczki – ręczny wypiek, dosłownie
- Gra na warzywach
- Grill
- Grzyby
- Impulsator anty-kaloryczny
- Jajecznica – kolorowa żeby nie było
- Jajka
Oryginalne
- Jak usprawnić pracę w kuchni? Zrobić potrawę dla pieska? Jak zrobić szampana?
- Keczup – albo keczap i kula wielkości pomidora do sałatki
- Kiełbasa z dymem na wodzie – plus ostry rockowy koncert
- Koordynacja pracy w kuchni
- Kotlety mielone
- Krokodyl z ogórka
Różnego rodzaju kuchnie
- Kuchnia agenturalna, Kuchnia francuska, Kuchnia karnawałowa, Kuchnia na plaży, Kuchnia olimpijska, Kuchnia poselska, Kuchnia sportowa, Kuchnia wiosenna, Kuchnia wojskowa
- Kultura spożywania trunków – z żółtą kartką
Drób
- Kura à la Bażant
- Kurczak à la Wołodyjowski – z wąsikami a jak! musztarda, siwucha, szato the szato, (wybuchowy) albo kurczak nadziewany – kapuchą, kartoflem i skrawkiem kiełbasy
- Mleko
- Maseczka ekologiczna
- Nie o jedzeniu
- O bezpieczeństwie pracy w kuchni oraz O zdrowym jedzeniu
- Parówka à la Wilhelm Tell oraz Parówki à la Marionette
- Parzenie herbaty – wg chińskiego obyczaju
- Pędzimy
- Piłka kuchenna i Piłka nożna
Ryby
- Ryba z tubki i Ryby jako takie
- Rymowanki
- Stepująca natka
- Szybkie jedzenie
- Tort na zimno
- Warzywa
- Wiosenna sałatka
- Wyciąg z bursztynu
- Ziółka na rozgrzanie
- Zupa w proszku – mięsna i gęsta zupa w formie ze skarpety
Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów zapraszam do obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia