That sure is pretty. Yeah I dont know whether to eat it or fuck it.
Są filmy, których w żadnym wypadku nie należy oglądać na głodniaka. Zemsta na zimno właśnie do nich należy. Jak mnie skręcało!!! kiszki marsza grały, a jedzenia tu bezmiar i na dodatek włoskie, italiano, buongiorno! mlask mlask…
There are only three proper responses when I say something to you: „Yes chef,” „No chef,” „I don’t know chef.”
W zasadzie jeden wieczór z życia jednej z najlepszych włoskich restauracji w dzielnicy Tribeca. Aiello (właściciel, Tony Rosato) organizuje w restauracji specjalny wieczór, gromadząc w niej wszystkich sprawców swych kłopotów. Prowadzona przez włoską rodzinę, z pokolenia na pokolenie. Dzisiaj o przejęcie restauracji będzie walczył syn właściciela Udo, który zbiera same pochwały wśród krytyków, ale też dwóch gangsterów. W restauracji jest jeszcze jeden magik jedzenia, tego klasycznego Duncan, sou chef, który ma też swoje małe sekrety.
Of course why would there be Italians in an Italian kitchen.
Są piękne kelnerki i stada przekrzykujących się włoskich kucharzy. Jedzenie krąży cały czas, talerze wirują, a ja się ślinię, bo czuję zapachy z tej kuchni, czuję smaki. Film staroć (2000 r.), ale jedzenie pokazane fenomenalnie. To podrzucanie na patelniach, to krojenie, ten wir, harmider, wrzaski, kłótnie, uwielbiam… Skoro pani krytyk jęczała przy jedzeniu, to musiało być dobre. Podobno w naszej rodzinie są włoscy przodkowie, może to z tego powodu, a może wszyscy kochamy włoską kuchnie i włoskie klimaty.
You look at paintings in restaurants? Hehehe Do you look at the cheese tray at galleries?
Spodoba się Wam też rozwiązanie, tej z pozoru skomplikowanej sytuacji. A podpowiedzią, niech będzie informacja, że kilkoro gości, nie zjawiło się tego wieczoru przypadkowo.
I przejdźmy do najciekawszego czyli do menu, bo jest długie i smakowite, poprawcie mnie jeśli źle tłumaczę:
Menu filmowe:
- PERE ROBIOLA SPECK – grilowane czerwone gruszki z serem Robiola, prosciutto, z dressingiem z żółtych pomidorów
- PANELLE – placki z ciecierzycy z kozim serem i smażonymi grzybami
- FUSILLI CON MELANZANE – świderki z bakłażanem, pomidorem i serem ricotta
- MANICARETTI ALLA CREMA DI FUNGHI ASIAGO – ser ricotta w cieście z odrobiną kremu z grzybów
- TONNO AL VERDE – tuńczyk yellowfin z tłuczonym pasternakiem i ziemniakami, oraz żółtymi i czerwonymi pomidorkami koktajlowymi
- GALLETTO ROTISSERIE – kurczak kornwalijski z puree z bobu i mleczy
- VITELLO – smażony kotlet cielęcy z kapustą włoską, pieczonymi ziemniakami i borowikami
- BRANZINO – dziki okoń z koprem włoskim, czarnymi oliwkami i czerwonym winem
- Carpaccio z lucjana z sokiem z rubinowych pomarańczy
- Dyniowe risotto z orzechami
- Królik Piedmontese z winem i czekoladą
- Linguini z małżami i białym sosem.
- Stek Fiorentina (w jednej wersji z trutką na szczury ;))
- Le ciocciolato mandorle (na romantyczny wieczór na wynos)
- I popisowe danie, ulubione wujka Enrico:
- Waniliowy homar z szampanem – homar Montauk i langustynki w sosie z szampana i szalotek, z ziarnami wanilii, przybrany kawiorem z łososia i tobiko ( flying fish roe), który ma posmak wasabi i trochę szczypiorku.
- Taglierini z białymi truflami
They say revenge is a dish best eaten cold. Best served cold. No. Yes.
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia