Mildred żona i matka, piekła bardzo dobre ciasta (między innymi ciasto marchewkowe), dorabiała tym sobie gdy mąż stracił pracę.
Jednak po rozstaniu z małżonkiem dochody z ciast były zbyt małe, aby utrzymać siebie i dwójkę dzieci, a szczególnie, wyrafinowaną damę jaką była Veda. I tak zaczyna się jej kariera co możecie śledzić w mini serialu Mildred Pierce. A tymczasem przepis:
Składniki na ciasto marchewkowe
- 200 g drobno startej marchewki
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g cukru
- 2 jaja
- 100 g mąki ryżowej*
- 50 g mąki ziemniaczanej*
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g mielonych migdałów albo mąki migdałowej*
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka sody
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 75 g drobno startej dyni
- szczypta soli
Krem
- 250 g sera kubełka na sernik
- 100-150 g cukru pudru (zależnie od upodobania)
Jajka i cukier ucieramy na gładką masę. Cały czas ucierając dodajemy olej. Dodajemy marchewkę, dynię, wiórki kokosowe i orzechy. Mieszamy i dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem cynamonu, proszku do pieczenia, sody i szczyptę soli. Ciasto przekładamy do formy o nasmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem, o wymiarach 21×21 albo do tortownicy. Piekarnik ustawiamy na 160 stopni i pieczemy przez około godzinę. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na pół i przekładamy masą oraz smarujemy górę. Posypujemy orzechami, migdałami, co nam najbardziej pasuje. Przechowujemy w lodówce, jeśli w ogóle będzie taka szansa, zanim domownicy go nie pożrą 🙂
Masa: wymieszać ser z cukrem pudrem 🙂
*Jeśli nie musicie odżywiać się bezglutenowo zastępujecie mąkę ryżową, ziemniaczaną i migdałową 200g mąki pszennej.
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia
A może skusi cię maślankowy kurczak z goframi z Mildred Pierce?