Korzenny śledź z żurawiną

Przepis: Minty House, zdjęcia: Diana Domin dla magazynu Pure Passion

sledz-korzennyKorzenny śledź z żurawiną

Składniki:
3-4 płaty śledziowe solone
spora szczypta mielonego ziela angielskiego
garść suszonej żurowiny
opcjonalnie gęsta śmietana

Śledzie zalewamy zimną wodą i zostawiamy w niej by oddały trochę soli. Po 2 godzinach płuczemy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki, w sam raz na jeden kęs. Śledzie możemy ułożyć na pumperniklu lub bezpośrednio na półmisku. Posypujemy zielem angielskim, możemy przykryć chmurką śmietany, a na wierzchu układamy  namoczoną wcześniej w ciepłej wodzie i odcedzoną żurawinę, 3 owoce na porcję śledzika powinny wystarczyć.  Przepis bardzo prosty, efekt  smakowy na pewno zaskoczy.

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

Recommended Articles