- 2,50 kg kaczka (bez podrobów)
- 4 twarde jabłka pokrojone w ćwiartki
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka estragonu
- 1 łyżka majeranku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Kaczkę myjemy i wkładamy do garnka z osoloną (1 łyżka) wodą na około pół godziny (15 minut na jedną i 15 na drugą stronę). Wodę wylewamy, kaczkę osuszamy i smarujemy oliwą z oliwek, a następnie nacieramy mieszanką estragonu, majeranku i pieprzu i łyżeczki soli. Do środka wkładamy dwa pokrojone jabłka i 3 łyżki żurawiny.
Piekarnik nagrzewamy na 230 stopni. Kaczkę przekładamy na naczynia żaroodpornego grzbietem do góry (koniecznie takiego z pokrywką) i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i przykrywamy kaczkę pokrywką. Zostawiamy na 1 godzinę. Po godzinie obracamy kaczkę na drugą stronę i pieczemy kolejną godzinę. 30 minut przed końcem pieczenia wkładamy obok kaczki resztę pokrojonych jabłek.
Najlepiej podawać z pieczonymi z rozmarynem ziemniaczkami i żurawiną.