Prawdziwy japoński Ramen to sztuka, o czym możecie przekonać się chociażby z filmu Tampopo czy Ramen Girl. Z oczywistych względów przepis jest tylko przepisem i potrzeba serca, nie głowy do gotowania i trzeba się szkolić latami itd. itd. Powiem tak, mnie smakowało, może i Wam będzie 🙂
Są cztery podstawowe rodzaje zupy Ramen:
Shio ramen – delikatny, klarowny rosól z kurczaka, czasem z dodatkiem ryby lub wieprzowiny
Shoyu ramen – rosół na kurczaku i warzywach z dodatkiem sosu sojowego, czasem z dodatkiem ryby lub wołowiny.
Tonkotsu ramen – bardzo tłusty, na wieprzowinie
Miso ramen – nabiera smaku od makaronu. Rosół jest kombinacją kurczaka, wieprzowiny i ryby.
A i zarezerwujcie sobie duuuużo czasu na przygotowanie.
NA ROSÓŁ
- ok. 40 dag wołowiny (oryginalnie powinna być wieprzowina, ale co kto lubi)
- ok. 40 dag indyka (powinien być kurczak, ale ich nie trawię)
- 2-3 litry wody
- 50 g pokrojonego w plastry imbiru
- 6 grzybów shitake
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 por
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
DODATKI (do wyboru):
- makaron mie
- 4 jajka (po 1 na osobę)
- kiełki fasoli mung
- szczypiorek
- pędy bambusa
- coś zielonego (szpinak, kapusta)
- wodorosty
- szalotki
- sezam
- sos sojowy
- sake
- sóli
- olej sezamowy
Mięso namocz w wodzie i zostaw na 3 godziny. Odlej wodę i zalej jeszcze raz. Dodaj imbir, cebulę, czosnek i gotuj przez 5 godzin, na bardzo małym ogniu. Nie dopuść do zagotowania. Dodaj grzyby i gotuj jeszcze przez godzinę.
Mięso wyjmujemy i odkładamy na bok. Przygotowujemy makaron. Oczywiście najlepiej by było samemu. Ja użyłam makaron mie dla rodzinki, a sobie przygotowałam z makaronem ryżowym (czyli glutenfree). Wiem, wiem wywracacie oczami. Obiecuję zrobię kiedyś sama ten makaron.
Gotujemy jajka. I znowu co kto woli, jedni wolą delikatnie na twardo, inni miękko. Kroimy cebulkę w plasterki i podsmażamy na mieszance oleju sezamowego (2 łyżki) i sosu sojowego (2 łyżki), z odrobiną cukru i soli. Wlewamy na talerz, zalewamy rosołem i wkładamy ugotowany makaron. Dodatki wg uznania np. jajko, pokrojoną wołowinę, pędy bambusa, kiełki, sezam.