Eton Mess miętowo – kokosowy z serialu Downton Abbey

ETON MESS
Eton Mess meringue dessert
Eton Mess meringue dessert

Eton Mess, zawsze gdy przyrządzam ten deser wyobrażam sobie małego chłopca, który robi rozpierduchę na talerzu ze swojego deseru 😉 A tymczasem to podobno był XIX w. wykwintny deser podawany w Eton Collage z okazji corocznego meczu krykieta.

Miałam ogromną ochotę napisać kilka wpisów o serialu Downton Abbey i kuchni wiktoriańskiej, ale mam wrażenie, że tylko ja oglądałam ten serial w Polsce. A kuchnia wiktoriańska jest bardzo interesująca, więc może tak czy owak, trochę sama dla siebie napiszę coś więcej o serialu i jego kuchni.

Tymczasem jeden bardzo prosty deser z tego właśnie serialu. Deser tzw. klasyczny w kuchni brytyjskiej i muszę przyznać, że bardzo mnie zaskoczył. Wielu z was na słowo deser z bezy i bitej śmietany wykrzywi się myśląc, eee pewnie jest strasznie słodki. Otóż nie. Jedyny cukier jest z bez, truskawki idealnie równoważą słodycz naszego chrupiącego wypełniacza. Najlepsze jest też w tym deserze to, że można go dowolnie konfigurować. Zastąpić truskawki porzeczkami, wiśniami, czy granatem, a nawet kiwi, brzoskwiniami. Migdały można zastąpić orzechami włoskimi, albo pekan, albo pistacjowymi. A zamiast bitej śmietany można dać lody. Jak to było w filmie Dziewczyny do wzięcia: „Jest wiele możliwości”. Delikatny i orzeźwiający idealny na letnie upalne dni.

Jak już wcześniej wspomniałam Eton Mess jest deserem wiktoriańskim. W swojej podstawowej wersji składał się tylko z truskawek i bitej śmietany, beza została dodana nieco później, więc i my zrobimy na bogato.

Eton Mess miętowo – kokosowy

4 porcje

400 g truskawek

2 szklanki śmietany kremówki

2 łyżki wiórków kokosowych

3 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki posiekanej świeżej mięty

około 6-7 dużych bez

Truskawki myjemy i szypułkujemy. Połowę kroimy w cząstki, plasterki, jak kto woli. A drugą połowę miksujemy z miętą. Ubijamy śmietanę. Do ubitej śmietany dodajemy pokruszoną bezę i wiórki kokosowe (ale nie za bardzo, zbyt małe kawałki zginą), a następnie wsypujemy pokrojone truskawki. Nakładamy do miseczek, kieliszków, szklanek, pucharków (co kto woli). Polewamy musem truskawkowym i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.

Eton Mess meringue dessert
Eton Mess meringue dessert

Rekomendowane artykuły