Omlet z filmu Podróż na Sto Stóp to pełne aromatów śniadanie, które przygotujesz szybciej niż myślisz.
Słynny omlet z ziołami Hasana, który zjednał mu Madame Mallory i zapewnił sławę i chwałę w świecie gastronomii, oczywiście z filmu Podróż na Sto Stóp.
Składniki na omlet z filmu Podróż na Sto Stóp
- 3 jajka
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz
- trybula, drobno posiekana, garść
- szczypiorek, drobno posiekany, garść
- estragon, drobno posiekany, garść
- natka pietruszki, drobno posiekana, garść
- szczypta płatków chili
- 1-2 łyżki mleka
Do podania
- łyżeczka g masła klarowanego
- sól i pieprz
Omlet z filmu – przygotowanie
Do przygotowania omletu potrzebujemy same listki ziół, oraz szczypiorek bez cebulek. Zioła blanszujemy we wrzątku w osolonej wodzie, a następnie polewamy lodowatą woda. Odciskamy nadmiar wody i drobno siekamy.
Podgrzewamy duży talerz i środek smarujemy roztopionym masłem. Lekko doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. Wbijamy jajka do miski, dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze ubijamy. Dodajemy posiekane zioła. Masło klarowane rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Gdy masło jest gorące, wrzucamy szczyptę chili, wlewamy masę jajeczną na patelnię. Delikatnie mieszamy widelcem, podnosząc dno, aby umożliwić jajkom spłynięcie pod spód. Jajka nie powinny zastygać zbyt szybko, ani też nabierać zbyt mocnego koloru. Gdy jajka będą prawie całkowicie ścięte, to znaczy nie można ich już mieszać, odklejamy omlet potrząsając patelnią. Podnosimy i przesuwamy prawie pionowo; przy pomocy widelca, składamy omlet na pół i zsuwamy na przygotowany talerz, składając go ponownie do środka. Jeśli się wam uda, mnie to średnio wychodzi, ale kto by się rano przy ekspresowym śniadaniu przejmował.
Smarujemy wierzch omletu klarowanym masłem przed podaniem.
Tradycyjnie omlety zawija się w ściereczkę, co nie tylko pomaga w nadaniu omletowi ostatecznego kształtu kokonu, ale pochłania również nadmiar masło.
Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, AppleTV, SkyShowtime), zapraszam do zapisania się na mój NEWSLETTER (ekskluzywne treści), obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.