Puszysty omlet z piwem z filmu Kolacja dla palantów, to omlet wg sekretnej receptury Pignon’a, którą możesz zastosować i ty.
Puszysty omlet to jedyny posiłek jaki zobaczycie w genialnym francuskim filmie Kolacja dla palantów z 1998 roku. Francuski humor gwarantuje wspaniałą rozrywkę na wieczór, a francuska kuchnia doznania smakowe. Sekretem tego omletu jest dodatek piwa do ubitej piany. Receptura sprawdzona przez samego Pignona! W końcu czego się nie robi za adres sekretnej garsoniery. Sekret za sekret!
Składniki na puszysty omlet z piwem z filmu Kolacja dla palantów
- 3 jajka
- 10 – 20 g masła
- około 1/4 szklanki piwa
- sól, pieprz
Puszysty omlet – przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek. Białka solimy i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ostrożnie dodając piwo. Żółtka roztrzepujemy i łączymy delikatnie z białkami. Na patelni na średnim ogniu podgrzewamy masło. Wlewamy masę i smażymy na małym ogniu. Kiedy omlet się zetnie, przewracamy na drugą stronę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, AppleTV, SkyShowtime), zapraszam do zapisania się na mój NEWSLETTER (ekskluzywne treści), obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.