Omlet z grzybami z filmu Nić Widmo

omlet z grzybami z filmu Nić Widmo

Omlet z grzybami z filmu Nić Widmo w wersji oryginalnej nie powinien być serwowany nikomu, a zwłaszcza ukochanej osobie. Jednak pozbawiony trucizny, będzie idealnym daniem na śniadanie i kolację.

Starannie wybrane grzyby, przestudiowana księga i podjęta decyzja prowadzą nas do kuchni. Alma ściera grzyby i umieszcza w srebrnym naparstku. Dokładnie tyle dodaje do herbaty, którą poda Reynoldsowi. Następnym razem widzimy ją w kiedy w ciszy przygotowuje te same grzyby, już z większą pewnością, ale pod natarczywym spojrzeniem Reynoldsa. Zachowując wymuszoną uprzejmość, spoglądają na siebie, kiedy grzyby smażą się w skwierczącym maśle. Jej muśnięcia delikatnej i kremowej masy jajecznej przeplatają się z jego ostrymi czarnymi kreskami na papierze. Przygotowania są powolne i precyzyjne. Widzimy wszystkie szczegóły dania, wszystko co dzieje się na patelni. 

Tak kolacja to jak pojedynek kochanków na spojrzenia, choć w tym wypadku Alma trzyma tajną broń. Pozwala sobie na ostentacyjnie długie i głośne wlewanie wody do szklanki, z pełną świadomością konsekwencji. 

Nie wiesz czy on się już poddał, skoro czuje niepokojący oddech śmierci od jakiegoś czasu, czy delektuje się przygotowanym omletem. Patrzy na nią, jakby pytał czy “naprawdę tego chcesz?” Toksyczna miłość nabiera nowego wymiaru. 

“Chce żebyś leżał płasko na plecach, bezradny, kruchy, odkryty, bym tylko ja mogła ci pomóc. A później znów chcę cię silnego. Nie umrzesz, może nawet tego pragniesz, ale nie umrzesz. Musisz się odrobinę wyciszyć. 

Wam oczywiście radzę, stosować wyłącznie jadalne grzyby i nie bawić się w przeciąganie liny ze śmiercią.

Omlet z grzybami z filmu Nić Widmo – składniki

  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • kilka grzybów (dowolne, twoje ulubione)
  • 1 łyżka startego sera Chedar (opcjonalnie)

Omlet z grzybami – przygotowanie

Jajka wbij do miski, dodaj szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu i ubij staranni widelcem. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na rozgrzane masło pokrojone w plasterki grzyby. Dopraw solą i pieprzem. Smaż aż się zrumienią. Zmniejsz ogień na średni i wlej na patelnię jajka. Dosłownie chwilę zamieszaj szpatułką jajka z grzybami. Gdy omlet będzie już prawie ścięty, posyp serem cheddar.

Złóż na pół i jeszcze przez chwilę smaż, a potem przełóż na talerz. Podawaj z rukolą, pomidorkami, czy czym tam lubisz. Pyszne i sycące śniadanie gotowe.

Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, AppleTV, SkyShowtime), zapraszam do zapisania się na mój NEWSLETTER (ekskluzywne treści), obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.

Rekomendowane artykuły