Kalifornijskie Ciasto Migdałowe z Menu Złote Globy 2016
Składniki
16 oz. pasty migdałowej
8 oz. miękkiego masła
12 oz. cukru
3.5 oz. likieru pomarańczowego
6 świeżych jajek
4 oz. mąki
1 tsp. proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Wymieszaj pastę migdałową, masło i cukier na gładką masę. Powoli dodawaj likier i jajka. Nie ucieraj zbyt długo.
2. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do wcześniej przygotowanej masy, mieszaj tylko do momentu połączenia się składników.
3. Wysmaruj masłem foremkę o wielkości 9-inch i oprósz mąką.
4. Piecz przez godzinę w piekarniku o temperaturze 250 stopni.
5. Zostaw do ostygnięcia. Potem posyp cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałowymi.