Makaron Cacio e pepe z filmu Ugotowany

Ugotowany

16707033_041_aj_df-08812cr_lg.xxxlarge

Makaron Cacio e pepe to popisowe danie Helen z filmu Ugotowany | Burnt.

Składniki dla 4 osób

  • 400 g spaghetti/tagliatelle (ja tam biorę co akurat mam, ostatnio nawet z rurkami przeszło 😉
  • 200 g pecorino romano (tego sera nie można zamienić na nic innego, to musi być właśnie ten ser)
  • 2 czubate łyżki czarnego świeżo tłuczonego pieprzu

Jak wiadomo proste (pozornie) dania są najtrudniejsze. A im mniej składników tym poprzeczka wyżej, tak jest i w tym przepisie. Oczywiście chodzi o to żeby sos był kremowy i oczywiście większości śmiertelników to się nie udaje, ale na szczęście nie wpływa to na smak, bo za każdym razem jest pyszny.

Makaron gotujemy al dente. Jeśli jednak planujemy rzucić go na patelnię, to można gotować krócej. Odlewamy z wody w której gotował się makaron około pół szklanki płynu. Do rondelka wsypujemy ser wymieszany z pieprzem, dolewamy pół szklanki wody od makaronu i mieszamy do uzyskania kremowego sosu. Można też to wszystko włącznie z makaronem wrzucić na patelnię i wymieszać.

Smacznego!

O filmie Ugotowany

Rekomendowane artykuły