Przed wami przepis na popisowe danie z filmu RATATUJ w wersji tzw. wiejskiej, ale za to prostej, szybkiej i przyjemnej.
RATATUJ PRZEPIS
Składniki:
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 bakłażany
- 3 cukinie
- 3 czerwone lub żółte papryki
- 6 obranych pomidorów
- ½ pęczka świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 x 400 g puszka pomidorów
- łyżka octu balsamicznego
- ½ cytryny
Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki przed rozpoczęciem gotowania. Obierz cebulę i pokrój ją w tzw. piórka. Następnie obierz czosnek i posiekaj go. Obierz cukinię i bakłażany. Wydłub gniazda nasienne z papryki i pokrój ją w około 2 cm kawałki. Grubo pokrój pomidory. Oskub gałązki bazylii z liści i odłóż je na bok, a łodyżki drobno posiekaj. Podgrzej dwie łyżki oleju w dużym rondlu na średnim ogniu. Wrzuć do rondla pokrojony bakłażan, cukinię i paprykę i podsmażaj około 5 minut, aż będą lekko zrumienione i miękkie, ale nie rozgotowane. Możesz robić to partiami jeśli wszystko się nie zmieści. Przełóż warzywa do dużej miski, a do rondla wrzuć cebulę, czosnek, pokrojone łodyżki bazylii i gałązkę tymianku. Dodaj jeśli potrzeba trochę oliwy. Podsmażaj przez około 10-15 min, aż wszystko będzie zrumienione i miękkie.
Wrzuć z powrotem wszystkie warzywa do rondla. Dodaj świeże pomidory i te z puszki. Zamieszaj i przykryj garnek przykrywką i zostaw na małym ogniu przez około 35 minut. Liście bazylii rozetrzyj w moździerzu ze skórką z cytryny lub limonki i zostaw do podania. Podawaj z tostowanym chlebem lub ryżem.
Ps1. nie spodziewajcie się wyglądu jak z filmu, czy innej restauracji, bo to nie ta bajka, ale w smaaaaaku obłędne i bardzo szybko się robi. Jeśli wam się chce to oczywiście nie widzę przeszkód, żeby poukładać plasterek za plasterkiem, ale komu by się chciało.
Przepis pochodzi od mistrza czyli Jamiego Oliviera
Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, AppleTV), zapraszam do zapisania się na mój NEWSLETTER (ekskluzywne treści), obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.