Ile potrzeba ciasta, żeby mały Saroo się uśmiechnął – przepis na jalebi

Lion_jalebi

 

Jalebi to wymarzone słodycze małego Saroo z filmu Lion. Są to małe, czerwone albo żółte ciasteczka z lanego ciasta, smażone w głębokim tłuszczu.

Bardzo popularne w Indiach, Pakistanie czy Nepalu. Nasącza się je szafranowym syropem co daje im chrupiącą skórką na wierzchu, a w środku są lekko ciągnące. Do ich wykonania używa się specjalnej mąki maida (pszenna mąka) i Bengal (mąka z ciecierzycy).

Składniki na 8 sztuk

  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2/3 szklanki wody plus 1 łyżka
  • 1 1/2 szklanki mąki maida
  • 2 łyżki mąki Bengal
  • 1 1/2 łyżki masła ghee, roztopione
  • cukier 1 1/2 łyżeczki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta szafranu
  • 2 szklanki roztopionego masła ghee do smażenia
  • 1 3/4 szklanki syropu z cytryn i szafranu (¾ szklanki wody, ¼ szklanki soku z cytryny, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, szczypta szafranu, ½ łyżeczki kardamonu: wszystko mieszamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia, potem gotujemy przez 7 minut na małym ogniu, studzimy)

Mieszamy drożdże z łyżką ciepłej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. W dużej misce łączymy mąkę maida i mąkę Bengal. Dodajemy zaczyn z drożdży, roztopione masło, cukier, sok z cytryny, szafran i resztę wody. Mieszamy aż nie będzie grudek.

Na głębokiej patelni podgrzewamy masło (tyle żeby ciasto do połowy było zanurzone). Przygotowujemy papierowe ręczniki żeby ciastka mogły się na nich odsączyć z nadmiaru tłuszczu. W rondlu podgrzewamy lekko syrop i trzymamy na małym ogniu. Na rękaw do ciasta nakładamy końcówkę z małym otworem i wkładamy do rękawa ciasto.

Ciasto na jalebi wyciskamy na rozgrzane masło, robiąc zygzaki, albo dwa kółka (jedno w drugim, zaczynając od środka). Ciasto smażymy na złoty kolor i odwracamy i znów smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy i kładziemy na ręczniki. Odtłuszczone ciastka wkładamy do rondla z syropem na około 1 minutę.

Jalebi podaje się je w syropie, albo odsączone. Jak kto woli. Smacznego!

O filmie poczytacie tutaj.

Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów zapraszam do obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.

Postaw mi kawę na buycoffee.to

.

Lion_jalebi

Rekomendowane artykuły