„To skomplikowane” co zrobili ze zwykłą kanapką Croque monsieur.

Croque monsieur

Croque monsieur to francuskie kultowe danie. A jak wiadomo Hollywood uwielbia francuski szyk wstawiać gdzie się da. Tym razem wstawił do uroczego filmu z Meryl Streep “To skomplikowane / It’s complicated.”

Główna bohaterka opowiada swojemu adoratorowi, że ucząc się fachu cukierniczego we Francji, żywiła się głównie tym. Francuzi natomiast uwielbiają do banału dodawać bufonady i tym trochę jest tak zwykła/ niezwykła kanapka z serem i szynką. Komuś prawdopodobnie stopił się niechcący ser i o to jak to w kuchni, przez przypadek stała się wybitna. Tak wybitna, że pojawia się u Prousta “W poszukiwaniu straconego czasu”.

Ser Gruyere

Ser Gruyere, niezwykle istotny jeśli nie najważniejszy składnik kanapki, fantastycznie się topi, a o topienie też tu chodzi. Chleb musi jednak udźwignąć ten topiony ser, więc pajdy chleba muszą być słuszne, a i chleb tostowy odpada, bo wszystko się rozwali. 

Julia Child w swoim przepisie daje ser mozzarella. Osobiście nie polecam, ponieważ w tym zestawieniu kanapka będzie bez wyrazu. Unikaj też wszelkich twardych szynek, bo będziesz je wyciągała z kanapki. 

I wisienka na torcie musztarda, tylko Dijon i tylko najlepsza. W zasadzie każdy składnik powinien być najlepszego sortu przy tak wydawałoby się banalnym przepisie. Ponieważ tutaj nie da się niczego zamaskować, banał wyjdzie od razu. Postaraj się więc dopieścić danie najlepszymi składnikami. 

Składniki:

  • 4 pajdy chleba wiejskiego, z odkrojoną skórką jeśli chcecie robić wg Larousse
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 80 g startego sera Gruyere
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 plastry wędzonej szynki
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

W rondelku rozpuść masło. W międzyczasie nagrzej patelnię grillową. Kromki chleba posmaruj obficie roztopionym masłem i połóż na grillowej patelni. Grilluj do zrumienienia. 

Sos beszamelowy: do pozostałego w rondlu masła dodaj mąkę i podgrzewaj do uzyskania pasty. Następnie stopniowo dolewaj mleko, aby uzyskać gładką konsystencję sosu. Gotuj przez kilka minut aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj 30 g sera. Ser musi się rozpuścić i połączyć z sosem. Dodaj startą gałkę muszkatołową. 

Obie zrumienione kromki chleba posmaruj musztardą i połóż na nią szynkę i resztę sera. Połóż na wyłożonej papierem blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 C. Zapiekaj aż ser się roztopi. 

Połóż drugą kromkę na ser, tak aby zrumieniona strona była u góry. Polej sosem beszamelowym. Zapiekaj około 5 minut. Podawaj od razu. 

Croque monsieur, czyli Chrupki Pan gotowy!

A tu znajdziesz inną kanapkę… doprowadzającą do orgazmu.

Recommended Articles