Nagły atak hummusu i jak sobie z nim radzić

hummus

Hummus albo raczej nagły atak hummusu, trafia mnie dość często. Dlatego mam zawsze spore zapasy cieciorki suchej, gotowanej w słoiku, albo gotowego hummusu. 

Pisząc o ataku oczywiście chodziło mi o słynną kreację Phoebe z serialu Przyjaciele. W odcinku, kiedy Ross zabiera wszystkich na bankiet z okazji zajęcia nowego stanowiska w muzeum i nikt nie jest gotowy. Oprócz Phoebe, która elegancko ubrana i gotowa czeka na wyjście. Chandler i Joey jak zwykle się droczą i trafiają Phoebe, kiedy akurat sięga po hummus! Ross wykrzykuje zdenerwowany do Moniki:

No, no, don’t, don’t, rub it! Don’t! What gets out hummus?! What gets out hummus?! – Monica, Monica, you know what gets out hummus. – If it is a new message, what is he calling to say?

Ale Phoebe jak to Phoebe zawsze ma jakiegoś asa w rękawie. Tak było i tym razem, kiedy w miejsce plamy przyczepiła sobie wielki stroik świąteczny. Ta scena jest często wykorzystywana do obśmiewania wydziwionych kreacji gwiazd na czerwonych dywanach. Często bardzo trafnie.

Hummus zabłysnął w jeszcze jednym odcinku, z dwoma przystojnymi doktorami, czyli z Georgem Clooneyem i Noah Wyle, kiedy Rachel skręciła nogę w kostce.

Wróćmy jednak do hummusu, bo nie będę ukrywać, że to był tylko pretekst, zacny zresztą. Hummus dla osoby nie jedzącej mięsa, takiej jak ja, jest trochę bejzikiem i bywało, że jadłam go na okrągło. Czasem kombinuję ze zmianą smaku, ale jednak najbardziej lubię klasyczny. 

Składniki na hummus:

  • 1 szklanka suchej cieciorki
  • 3 kopiaste łyżki tahini
  • sok z jednej cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • kopiasta łyżeczka kuminu (uwielbiam ten smak! jeśli nie przepadasz możesz dać mniej, ale nie rezygnuj z tego składnika)
  • 1,5 łyżki sody
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • czarnuszka

Koniecznie przepłucz cieciorkę. Włóż do dużej miski albo do garnka, w której będzie się gotowała. Zalej wodą i wsyp łyżkę sody. Odstaw na noc lub minimum 8 godzin. Zdarza mi się, że moczę cieciorkę cały dzień i gotuję dopiero rano. 

Na drugi dzień wylej wodę z cieciorki i ponownie ją przepłucz. Przełóż do garnka, zalej wodą i wsyp pół łyżki sody. Gotuj około godziny. Jeśli długo się moczyła, to może być nawet 45 minut. 

Po ugotowaniu zostaw do ostygnięcia w wodzie w której się gotowała. Odcedź. Do blendera włóż ugotowaną cieciorkę, wlej sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, kumin, sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj trochę lodowatej wody, wtedy będzie bardziej kremowy. Na końcu dodaj tahini i ponownie zmiksuj. 

Przełóż hummus do miseczki polej oliwą i posyp czarnuszką. Smacznego!

Tutaj znajdziesz inny przepis z serialu Przyjaciele.

Jeśli podobają ci się filmowo-kulinarne przepisy obserwuj mnie na Instagramie albo na Facebooku.

Rekomendowane artykuły