Daiquiri z filmu Nienasyceni w wersji klasycznej i arbuzowej.
Beztroski i gadatliwy Harry (Ralph Fiennes), siejący zgorszenie, gdzie tylko się pojawi czuje się jak u siebie. Przybywa z nowo poznaną córką Penelope (Dakota Johnson). Od razu prowadzi ich do najlepszej tajnej restauracji, która serwuje tylko kolacje, tylko od czerwca do września. Jest to jeden z pierwszysch sekretów, który zdradzi. Po czym kpiąc ze śmiertelności sika na grobowiec. Jednak tylko sława Marianne (Tilda Swinton) pomaga w znalezieniu stolika w zatłoczonym lokalu, bo przecież dla bogów wszystko. Pięknie usytuowana, klimatyczna knajpka, ale niestety nie jest nam dane nic zjeść z bogami. Zapijamy radość spotkania litrami daiquiri.
Wersja arbuzowa na początek:
Składniki na 2 porcje:
- 120 ml rumu
- 44 ml soku cytryny albo limonki
- 200-250 gram schłodzonego arbuza (a najlepiej zamrożonego)
Wszystkie składniki wrzucacie do blendera i miksujecie. Jeśli wolicie słodsze drinki możecie dosłodzić cukrem pudrem.
A gdybyście chcieli zrobić bajerancki cukier na brzegu, to weźcie kawałek cytryny i potrzyjcie nim brzegi kieliszka. Wsypcie na talerz cukier i wsadźcie w niego brzegi kieliszka. Kilka razy pokręćcie i gotowe.
Wersja klasyczna:
Składniki na 2 porcje:
- 120 ml rumu
- 44 ml syropu cukrowego (woda z cukrem w proporcji 1:1)
- 60 ml soku z limonki
- kilka kostek lodu
Wszystko wrzucamy do szejkera i mieszamy, przelewamy do kieliszków.
O filmie przeczytasz TUTAJ a tutaj znajdziesz kolejny przepis z filmu na delikatną ricotte
Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, AppleTV), zapraszam do zapisania się na mój NEWSLETTER (ekskluzywne treści), obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.