Ratatouille wersja studia Pixar czyli confit byaldi

Ratatouille

Historia samego przepisu na ratatouille, bo nie jest to pierwszy lepszy przepis.

Otóż przepis powstał w tej formie, która jest na ekranie, kiedy producent filmu Brad Lewis, zapytał Kellera, co podałby największemu krytykowi kulinarnemu, gdyby przyszedł do jego restauracji. Odpowiedział że Confit Byaldi, czyli lżejszą wersję potrawy ratatuj (klasyczny przepis wg Jamiego Oliviera znajdziecie TUTAJ). A cienko pokrojone plasterki rozłożył w formie wachlarza. I tak z tzw. wieśniackiej potrawy powstało arcydzieło sztuki kulinarnej, przypominającej szefowi kuchni o dziecięcych smakach.

Jest z tym trochę zabawy, ale efekt rekompensuje trud i zawsze można trochę przyszpanować przed znajomymi i mieć plus 5 punktów do fejmu.

Przepis na ratatouille | Confit Byaldi wg Thomasa Kellera:

SKŁADNIKI:

  • 6 dużych pomidorów Roma (mają charakterystyczny podłużny kształt i są twarde i jędrne, co jest istotne przy tym przepisie)
  • 2 czerwone papryki 
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego 
  • 2 średnie zielone cukinie*
  • 1/2 szklanki wody 
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu 
  • 1 łyżeczka listków tymianku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 małej cebuli 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz 
  • 2 średnie żółte cukinie
  • 2 średnie bakłażany 
  • grubo posiekana pietruszka 

Zaczynamy do sosu piperade:

Zagotuj wodę w średnim garnku. W oddzielnej misce przygotuj lodowatą wodę. Wytnij mały X na czubku 4 pomidorów. Włóż je do wrzątku na 45 sekund. Wyjmij łyżką cedzakową i od razu przełóż do miski z lodowatą wodą. Zostaw do całkowitego ostudzenia. Wyjmij i obierz ze skórki. 

Paprykę możesz opalić nad palnikiem, albo podpiec w piekarniku, aż skórka zrobi się czarna. Ustaw palnik gazowy na płycie kuchennej na wysoki i umieść paprykę na ruszcie nad płomieniem. Papryki przełóż do miski i przykryj folią, zostaw na 5 minut. Potem obierz ze skórki. 

Umieść paprykę w blenderze, razem z pozostałymi 2 pomidorami, bulionem, wodą, 1 łyżką rozmarynu, tymiankiem, czosnkiem, cebulą, 1 łyżką oleju i szczyptą soli. Miksuj na wysokich obrotach aż do uzyskania gładkiego sosu. 

Teraz krojone warzywa:

Rozgrzej piekarnik do 220°. Bardzo ostrym nożem pokrój zblanszowane pomidory na plasterki mniejsze niż 5 milimetrów. Za pomocą mandoliny pokrój cukinie i bakłażany na cienkie plasterki. Wlej cienką warstwę sosu z papryki do płytkiej formy do pieczenia i równomiernie rozprowadź na dnie. Zaczynając od plasterka bakłażana, a następnie plasterka pomidora, plasterka żółtej cukini i plasterka zielonej cukinii, zacznij układać pokrojone warzywa wokół zewnętrznej krawędzi. Gdy zewnętrzny pierścień jest gotowy, utwórz kolejny wewnątrz i kontynuuj, aż forma zostanie wypełniona warzywami. 

Rozmaryn drobno posiekaj i posyp warzywa. Skrop 1 łyżką oleju i dopraw solą i pieprzem. Wytnij kawałek pergaminu wielkości formy i połóż na wierzchu warzyw. Pieczemy około 1 godziny i 30 minut; usuń pergamin po około 1 godzinie i 10 minutach gotowania. Warzywa powinny być całkowicie miękkie, ale nadal zachować swój kształt. Udekoruj pietruszką i podawaj swój ratatouille.

*cukienie i bakłażany staraj się wybrać o podobnej średnicy

Jeśli lubicie kulinarno – filmowe inspiracje, zapraszam do śledzenia Kino i Kuchnia na facebook albo na instagram.

Recommended Articles