Tteokbokki z serialu Squid Game

Tteokbokki

Tteokbokki to jedno z najpopularniejszych streetfoodów w Korei. Mogliście je zobaczyć w bardzo popularnym serialu Squid Game.

Seong Gi-hun z okazji urodzin zabiera swoją córkę na obiad. Miał być kurczak i super prezent, ale wyszło jak zawsze. Pieniądze przepadły, a oni wybrali się na obiad na tteokbokki, nie tylko dlatego, że są tak popularne, ale też dlatego, że są tanie. 

To moje drugie spotkanie z kuchnią koreańską (ram-don z filmu Parasite był pierwszy) i powiem wam, że będę ją zgłębiać. Przepis jest banalnie prosty, trzeba się jedynie solidnie zaopatrzyć, ponieważ składniki nie są typowe i raczej nie macie ich w spiżarni. Wszystko bez problemu znajdziecie w sklepach z azjatycką kuchnią. 

Składniki na 2 porcje:

350g ryżowych klusek

150 g ciasta rybnego (fish cake), opłukane w gorącej wodzie i pokrojone na kawałki wielkości kęsa 

2 szklanki bulionu dashi

mała cebula pokrojona w talarki 

Sos:

3 łyżki pasty gochujang 

1 1/2 łyżki cukru 

łyżka sosu sojowego 

ząbek czosnku rozgnieciony albo starty na drobnej tarce

1 łyżeczka gochugaru 

do przybrania:

1 łyżeczka prażonego sezamu 

łyżeczka oleju sezamowego 

szczypior

Kluski ryżowe moczę w ciepłej wodzie przez 10 minut. Wszystkie składniki na sos mieszam. W płytkim garnku podgrzewam bulion, dodaje sos, mieszam, czekam aż się zagotuje. Dodaje kluski, ciasto rybne i cebulę. Gotuję około 3-5 minut. Czasem wolę, żeby sos był gęstszy i gotuje trochę dłużej. Przekładam na talerze, polewam olejem sezamowym, posypuje szczypiorkiem i prażonym sezamem. 

Po więcej ciekawostek kulinarno-filmowych zapraszam do obserwowania Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie

O serialu Squid Games poczytacie TUTAJ

Rekomendowane artykuły