Toshikoshi Soba z Midnight Diner: Tokyo Stories

Toshikoshi_Soba

Wejdźcie w Nowy Rok z japońską tradycją jak bohaterowie Midnight Diner: Tokyo Stories i zjedz gorącą zupę Toshikoshi Soba, czyli pyszny wywar z makaronem soba. 

W ostatni dzień roku (nasz sylwester, japoński Ōmisoka 大晦日) Japończycy symbolicznie zjadają przed północą miskę makaronu soba w bulionie dashi, z posiekaną szalotką. Dodałam moje ulubione marynowane jajko, ale wy możecie zjeść bez niego, lub dodać swoje ulubione składniki.

Ostatni odcinek pierwszego sezonu, japońskiego serialu Midnight Diner: Tokyo Stories poświęcony jest właśnie temu daniu. 

Tradycja jedzenia makaronu soba w sylwestra rozpoczęła się w Japonii już w XIII-XIV wieku, ale spopularyzowana została w okresie Edo. 

Podstawą tego dania jest wywar, delikatny, lekki i pełen umami, dzięki kombu (suszone wodorosty) i katsuobushi (płatki bonito). 

Składniki na Toshikoshi Soba: 

2 porcje

200 g makaronu gryczanego soba

na wywar:

3 szklanki wody

1 płat kombu (suszone wodorosty)

½ szklanki katsuobushi (płatki bonito)

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sake (można zastąpić wódką, albo pominąć)

2 łyżki mirinu

shichimi togarashi (japońska przyprawa, doda ostrości, ale można pominąć)

szczypta soli

Dodatki do wyboru:

wodorosty wakame, ciasto rybne (fish cake), szalotka, szczypiorek

Kombu pokrój i namocz dzień wcześniej, najlepiej na noc, ale minimum kilka godzin. Do garnka wlej wodę, włóż wcześniej przygotowane kombu i zagotuj. Wyrzuć kombu, dodaj płatki bonito (katsuobushi), gotuj 30 sekund. Zdejmij z ognia i poczekaj aż płatki opadną na dno. Przecedź i wyrzuć płatki. Wywar gotowy. 

Gotowy wywar przelej do garnka i dodaj sake, mirin, sos sojowy i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia. Odstaw. 

Makaron soba ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Ugotowany makaron przełóż do miseczek i zalej bulionem, udekoruj ulubionymi dodatkami, szczypiorkiem, jajkiem, ciastem rybnym, tofu, wakame. Smacznego!

Yoi Otoshi O (Miłego Roku!) 良いお年を!

Tutaj przeczytasz o japońskim serialu Midnight Diner: Tokyo Stories

Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów zapraszam do obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie

Rekomendowane artykuły