Tarta czekoladowa w wersji “family” czyli rozszerzona wersja lava-cake z filmu Nietykalni.
Driss (Omar Sy) siedząc z Philippe (François Cluzet) w restauracji Les Deux Magots zamówił dwa ciastka. Pierwsze czyli lava-cake określił jako niedorobione w środku i z zakalcem, dlatego dla bezpieczeństwa zamówił tartę tatin, koniecznie dopieczoną.
O tarcie tatin już pisałam tutaj, a o lava-cake pisałam przy okazji filmu Chef. Dzisiaj, żeby się nie powtarzać, mam dla was tartę czekoladową właśnie z tym słynnym lekko płynnym środkiem. Niebiański smak wynagrodzi wam wszelkie trudy życia. Sprawdźcie sami.
Tarta Czekoladowa – składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 duże żółtko
- 50 g pokrojonego w kostkę masła, schłodzonego
- 1 łyżki zimnej wody
Krem czekoladowy:
- 100 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej,
- 75 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 6 średnich jaj
Do podania: cukier puder, kilka małych truskawek do dekoracji (opcjonalnie), ewentualnie śmietana
Ciasto:
Wsyp mąkę i cukier puder do dużej miski. Palcami rozcieraj masło, aż masa będzie przypominała bułkę tartą. Dodaj żółtko, wodę i zagniataj, aż składniki połączą się. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 C. Foremkę o średnicy 23-24 natłuść i posyp mąką. Posyp blat mąką, a następnie rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe, na okrąg o około 5 cm większy niż forma. Wyłóż formę z ciastem. Pozostaw do schłodzenia w lodówce na 15 minut. Spód ciasta podziurkuj widelcem, a środek wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij fasolką lub ryżem. Piecz ciasto przez 10 minut lub do lekkiego zrumienienia, następnie wyjmij papier z fasolką i włóż ponownie tartę do piekarnika. Piecz przez kolejne 5-7 minut lub do momentu, gdy będzie blado złoty.
Nadzienie
Rozpuść masło w średnim rondlu na małym ogniu, następnie dodaj czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z masłem. Zdejmij z ognia i wmieszaj cukier i mąkę. Wbij jajka, pojedynczo aż do połączenia składników. Wlej masę na wcześniej przygotowany spód, wypełniając go do samej góry i wstaw do piekarnika.
Piecz przez 10-12 minut lub do momentu, aż ciasto się zbierze na brzegach – ale środek powinien być lekko “dygocący”. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Posyp cukrem pudrem.
Upieczoną tartę można zamrozić i przechowywać w zamrażalniku do miesiąca.
Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów zapraszam do obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.