World Central Kitchen jest jedną z wielu organizacji pomagających w trakcie wojny w Ukrainie. Wszyscy o nich już zapewne słyszeli, ale czy wszyscy wiedzą jaka jest jej niezwykła historia i kto za nią stoi.
Założycielem World Central Kitchen jest Jose Andres, zdobywca czterech gwiazdek Michelin, były wojskowy (jako kucharz admirała). Szkolił się u Ferrana Adrii w restauracji El Bulli (tak tej słynnej Ferrana Adria). Był konsultantem kulinarnym przy serialu Hannibal (2013, w roli głównej Mads Mikkelsen). Przypisuje mu się wprowadzenie do Ameryki koncepcji jedzenia na małych talerzach jak na Hiszpana przystało. Mistrz tapas, autor wielu książek kulinarnych, między innymi Vegetables Unleashed, Tapas, taste of Spain. Trafił na okładkę magazynu Time jako szef kuchni który „chce nakarmić świat.”
„W WCK mamy jedna misje i jeden bardzo prosty cel: nakarmić głodnych, a spragnionym przynieść wodę. Każdy rozumie to bardzo proste, jasne, głębokie przesłanie. Na koniec mówimy im: dostosuj się do okoliczności, aby to osiągnąć.”
Jest także założycielem ThinkFoodGroup (jest współwłaścicielem 28 restauracji). Nominowany do pokojowej nagrody Nobla w 2019 roku. Mogliście go wypatrzeć w dwóch odcinkach programu Anthonego Bourdaina, czy u Michelle Obamy w Waffles + Mochi na Netflixie. Z ogranizacją non-profit World Central Kitchen karmił miliony ludzi po katastrofach w Portoryko, Mozambiku, Haiti, Gwatemali. Działał też bardzo intensywnie w trakcie pandemii.
„W każdej sytuacji robisz to co najlepsze, bez względu na to, jak jest ona zła.”
Korzystając ze współpracy z branżą restauracyjną w danym miejscu organizuje ludzi, dostawy jedzenia, sprzętu, wolontariuszy i szefów kuchni. Jego skuteczność i zaangażowanie jest niesamowite. W Przemyślu stworzył największą w Europie kuchnię polową dla uchodźców. Nie chowa się za organizacją, zawsze jest na miejscu i sam rozdaje posiłki przygotowane przez wolontariuszy, nawet w niebezpiecznych regionach.
Nie mogę wyjść z podziwu dla tego człowieka. Oczywiście idą za tym ogromne pieniądze (między innymi od Jeffa Bezosa), ale samymi pieniędzmi nie zrobi się tyle. Potrzebne są umiejętności i chęć niesienia pomocy. Tak po prostu.
Czasami bardzo duże problemy, mają bardzo proste rozwiązania.
ps. obiecuję, że zagłębię się niedługo w pracę Jose Andres’a nad Hannibalem, ale najpierw postanowiłam w skrócie przedstawić wam to co najważniejsze na jego temat.
Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów zapraszam do obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.
- “Photo credit to World Central Kitchen/WCK.org.”