Kubańska kanapka z filmu Szef

kanapka kubańska

Kubańska kanapka z filmu Szef zawładnęła po seansie umysłami moich bliskich. Nie mogłam odmówić im tego przysmaku.

O filmie Szef już sporo pisałam, więc nie muszę was do tego wspaniałego kulinarnego filmu namawiać. Jest obłędny w każdej minucie i w każdym daniu. 

W przepisie potrzebować będziecie między innymi chleba kubańskiego i szarpanej wieprzowiny. Przepisy na oba te składniki znajdziecie w Kuchni bezwzględnej, Joshua Weissmana, o której pisałam TUTAJ i bardzo wam tą książkę polecam. Nie tylko ze względu na ten przepis. Chleb możecie zastąpić bułką paryską, ale szarpanej wieprzowiny już nie da się zastąpić tak łatwo. Jest duszona w sosie mojo (cytrusowa nuta, mięta, oregano). Niepowtarzalny smak. Nie mam tak dużego opiekacza, ale z powodzeniem poradziłam sobie na patelni z podsmażaniem kanapki. 

Kubańska kanapka – składniki:

  • masło
  • 2 bochenki chleba kubańskiego przekrojone wzdłuż 
  • 600-700 g cienkich plasterków gotowanej szynki
  • musztarda Dijon
  • 4-6 ogórków konserwowych, pokrojonych wzdłuż w cienkie plastry
  • 2-4 szklanki szarpanej wieprzowiny w sosie mojo
  • 8 plasterków sera szwajcarskiego

Przygotowanie:

Posmaruj masłem kromki chleba od wewnętrznej strony i połóż na chłodnej patelni, masłem do dołu. Podsmaż na średnio dużym ogniu. 

W międzyczasie na innej patelni rozpuść trochę masła. Podsmaż na nim plasterki szynki na średnio dużym ogniu. Odłóż i przypilnuj, by pozostały ciepłe. 

Gdy chleb się podsmaży, posmaruj wszystkie kromki musztardą. Na tych kromkach, które będą podstawą kanapki, poukładaj pikle, a następnie kilka plasterków szynki. Dodaj szarpaną wieprzowinę, a na samym końcu plasterki sera. Przykryj pozostałymi kromkami. 

Scena z przygotowywania kanapki kubańskiej w filmie Szef

Jeśli masz opiekacz, spokojnie możesz go tutaj wykorzystać. Jeśli jednak nie, rozgrzej ciężką żeliwną patelnię, która pomoże ci spłaszczyć kanapkę przy podsmażaniu. Posmaruj kanapkę od zewnątrz masłem z obu stron. Na średniej wielkości zimnej patelni połóż kanapkę, postaw naczynie na średnim ogniu i przygnieć kanapkę wcześniej nagrzaną żeliwną patelnią. Podsmażaj, aż spód będzie rumiany i chrupki. Następnie obróć kanapkę i ponownie przygnieć żeliwną patelnię. Powtórz cały proces z pozostałymi kanapkami. 

Przekrój każdą kanapkę, tak by powstały dwa trójkąty i podawaj. Kubańska kanapka gotowa!

Przepis pochodzi z książki Joshua Weissmana, Kuchnia Bezwzględna. Więcej na jej temat znajdziecie TUTAJ.


Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów zapraszam do obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.

Mięso do kanapki w marynacie mojo

Recommended Articles