Sfiha to jedno z dań, które pojawia się w filmie Wujek Frank. Zachwyciły brata i bratową Franka, ale pyszne “mini pizze” z mięsem nie były zrobione przez “narzeczoną”.
Sfiha była zrobiona przez Wallego, prawdziwego narzeczonego naszego bohatera. Wally pochodzi z Arabii Saudyjskiej i dania tej kuchni wychodziły mu koncertowo.
Sprawdźcie sami ten zaskakujący smak arabskiej kuchni. Możecie je spotkać pod różnymi nazwami: sfiha, sfeeha, lub lahem bi ajin. A o filmie poczytacie TUTAJ.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka maślanki
- Oliwa z oliwek potrzebna do rozciągnięcia ciasta
- 1 szklanka lekko ciepłej wody
Nadzienie:
- 400 g mielonej wołowiny (oryginalnie powinna być jagnięcina)
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1/3 szklanki orzeszków piniowych (najlepiej wcześniej prażonych lub smażonych)
- 3 łyżki tahini
- 3 łyżki labneh (lub jogurtu greckiego)
- 1/2 szklanki natki pietruszki
- 2 łyżki melasy z granatów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów)
- 1 łyżka pasty z czerwonej papryki (łagodna lub ostra, do smaku)
- 3 ząbki startego czosnku
Przyprawy:
- 1 łyżeczka soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka sumaka,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można zastąpić płatkami chili lub wędzoną papryka)
- 2 szklanki jogurtu (do podania)
- 2 cytryny, pokrojone w ćwiartki (do podania)

Najpierw ciasto:
Do małej miski wlej 60 ml lekko ciepłej wody i dodaj dwie łyżeczki drożdży, dwie łyżeczki cukru i dobrze wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce aż zaczną bąbelkować. W międzyczasie do misy robota kuchennego wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól. Następnie dodaj maślankę, 1/4 szklanki oliwy z oliwek i mieszaj przez jedną lub dwie minuty. Dodaj drożdże i stopniowo pozostałą wodę. Ciasto jest gotowe, kiedy zacznie odrywać się od ścianek. Wtedy przełóż je do wysmarowanej tłuszczem miski i odwróć tak żeby całe było pokryte oliwą. Odstaw na około 2 godziny, aż podwoi swoją wielkość.
Farsz mięsny:
Posiekaj cebulę i posyp solą, zielem angielskim, sumakiem i odrobiną cynamonu. Posiekaną cebulę przełóż na sitko i pozwól jej odciekać. W międzyczasie przełóż mięso do miski i dodaj sól, pieprz i pastę z czerwonej papryki oraz koncentrat pomidorowy. Dodaj do mięsa posiekaną natkę pietruszki, melasę z granatu, tahini, a następnie odsączoną cebulę i labneh. Dodaj przyprawy. Orzeszki pinii podsmażyć na maśle i dodać do mięsa. Przykryj mięso folią spożywczą i wstaw do lodówki, aż ciasto będzie gotowe.
Przygotuj dwie blachy i wyłóż je papierem do pieczenia.
Przygotowanie sfiha:
Ugniataj przez chwilę ciasto, żeby je odpowietrzyć. Rozwałkuj na około 0,5 cm i wykrawaj szklanką koła. Na każde koło nakładamy 1-2 łyżki farszu. Ściskamy dwa przeciwległe końce, a potem kolejne. Nadzienie lekko dociskamy tyłem łyżki. Ułóż paczuszki na blasze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i piecz przez około 10 minut, aż placki zarumienią się, a mięso będzie ugotowane. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z jogurtem i pokrojonymi w ćwiartki cytrynami (do wyciśnięcia).
Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów zapraszam do obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.