Co ma banan do batata czyli keczup bananowy

keczup bananowy

To już ostatni z przepisów kuchni kubańskiej z filmu Szef. Przetestujcie przepis na keczup bananowy i frytki z batatów. 

Powiecie, czego to ludzie nie wymyślą. Jaki znowu keczup bananowy? Keczup to w tym wypadku lekkie nadużycie, ale najpierw trzeba by zdefiniować nazwę ketchup. 

HISTORIA KECZUPU

Pewnie was nie zdziwi, że keczup wymyślili Chińczycy. Pierwotnie był to sos do ryb. Cytując Wikipedię: „Słowo keczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie zaprawa do ryb. Pierwowzorem keczupu była zupa polinezyjska, w skład której wchodziły m.in. cebula, fasola, zioła i sardynki”. Zaś za Ketchup pomidorowy jaki znamy dzisiaj odpowiada Henry Heinz. 

Maria Orosa

Bananowy keczup oryginalnie pochodzi z Filipin. Jest lżejszy od standardowego i bardziej wyrazisty. Podobno zawdzięczamy go Marii Orosa, chemiczce żywności. Była to jej odpowiedź na trudno dostępne na Filipinach pomidory. Maria Orosa ma bardzo ciekawą historię. Dla Filipińczyków jest wręcz bohaterka, ale to zupełnie inna historia. 

Oprócz frytek, keczup świetnie nadaje się do hamburgerów, hot dogów, nawet do makaronu. Mogłabym z nim jeść wszystko, kanapki z serem, zwykle ziemniaki, naleśniki, tortillę. Zakochałam się! 

Szybki, prosty, nie ma prawa się nie udać. Niektórzy dodają barwnik, albo koncentrat pomidorowy ze względu na mało apetyczny kolor. Mnie on nie przeszkadza, bo wiem jak obłędnie smakuje!

To oficjalny przepis na keczup bananowy został stworzony i wykonany w filmie Szef przez szefa kuchni Roya Choi. Trochę go zmodyfikowałam i zbliżyłam do wersji filipińskiej

Składniki na keczup:

  • 1 łyżka oleju 
  • 2 ząbki czosnku, posiekane 
  • ½ małej cebuli, pokrojonej w kostkę 
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, posiekanego 
  • 2 banany, rozgniecione 
  • ¼ szklanki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 
  • ½ szklanki białego octu 
  • ¼ szklanki brązowego cukru 
  • ½ szklanki wody 
  • ⅛ łyżeczka pieprzu cayenne 

Na średniej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, cebulę i imbir. Smaż przez 5 minut, aż będą zrumienione i pachnące. Dodaj rozgniecione banany, koncentrat pomidorowy i brązowy cukier. Dobrze wymieszaj. Dodaj ocet, wodę i pieprz cayenne. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień na średni i gotuj przez 10 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól, aby sos lekko ostygł. Przełóż wystudzony sos do miski robota kuchennego lub blendera. Miksuj do uzyskania gładkości.

Frytki z batatów albo juki

  • 1 kg juki (inne nazwy kassawa, maniok), albo batatów
  • Olej roślinny do smażenia
  • Sól
  • Kawałki limonki, do serwowania

Juka surowa jest silnie toksyczna. Można ją jeść dopiero po obróbce termicznej. Najczęściej robi się z niej maniok, czyli mąkę. 

Jeśli masz jukę:

W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę. Obierz jukę i pokrój na 3-calowe kawałki. Pokrój kawałki na kawałki o grubości około 1,5 cm. Gotuj jukę we wrzącej wodzie do miękkości przez 10-15 minut. Dobrze odcedź i rozłóż na blasze do ostygnięcia i wysuszenia; wyrzuć wszelkie żylaste kawałki juki. 

W dużym rondlu/patelni rozgrzej 1,5 – 2 cm oleju. Smaż jukę, delikatnie mieszając, aby oddzielić ćwiartki, aż do uzyskania złotego koloru i chrupkości przez 5 do 7 minut. Łyżką cedzakową przenieść ćwiartki na sitko, rusz (żeby odcedzić z tłuszczu) i obficie doprawić solą. Podawaj od razu z keczupem bananowym i ćwiartkami limonki.

Jeśli masz bataty:

obierz bataty i pokrój je w słupki. Rozgrzej olej w głębokiej patelni albo rondlu. Włóż frytki i smaż około 3-5 minut. Wyjmij usmażone frytki łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym. Solidnie posól. 

Keczup bananowy można przechowywać w lodówce do 10 dni.

Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+), zapraszam do obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.

Rekomendowane artykuły