Czy pecan pie i paprykarz to dobrana para?

pecan pie

Scena z pecan pie, to jeden z zabawniejszych momentów w filmie Kiedy Harry poznał Sally. Jeśli nie pamiętacie, warto sobie przypomnieć.

To jak, istnieje przyjaźń miedzy mężczyzną a kobieta czy nie? Ile ludzi tyle odpowiedzi, a ktoś musi zjeść to ciasto. Z polewą „on the side”, bo polewa zmiękcza ciasto. Jasna sprawa!

Tę manierę, czy też zasadę przyswoiłam już po pierwszym seansie kiedy Harry poznał Sally. Dwie dekady rozstań i powrotów. Mroczna czterdziestka Sally już za mną. A Harry jest jedyną osobą z która chce rozmawiać przed snem i chyba do końca świata będę pamiętać ten tekst, który stał się oczywiście pretekstem do ciasta.

„Waiter, there is too much pepper on my paprikash, but I would be proud to partake of your pecan pie.”

Więcej o filmie pisałam TUTAJ, więc nie będę się powtarzać i przechodzę do deseru.

Klasyk na święto dziękczynienia obok placka dyniowego i chociaż nie mieszkamy w Ameryce, co nam szkodzi zjeść coś tak pysznego raz na jakiś czas. Szczególnie, że chrupiące orzechy podlane whiskey są niczym płonące drwa w kominku w górskiej chacie, zimową porą. Cheek to cheek…

Składniki:

  •      150 g miękkiego masła
  •      80 g cukru pudru
  •      2 duże żółtka, lekko ubite
  •      250 g mąki pszennej plus dodatkowo do podsypania

Wypełnienie:

  •      250 g orzechów pekan, prażonych
  •      3 duże jajka
  •      55 g cukru pudru
  •      80 g syropu klonowego
  •      50 g rozpuszczonego masła
  •      ½ łyżeczki soli morskiej plus dodatkowo do posypania
  •      1 łyżka ekstraktu waniliowego
  •      1 łyżka whisky (opcjonalnie)

Masło z cukrem ucieram na puszysty krem, następnie dodaję żółtka, mąkę i zagniatam. Zawijam w folię i chowam do lodówki na około godzinę. 

Ciasto rozwałkowuję i przekładam do formy do tarty o średnicy 23 cm z wyjmowanym dnem. Ponownie wkładam do lodówki, na 30 minuty tym razem. 

Piekarnik nagrzewam do 180 C. Ciasto nakłuwam widelcem, wykładam papierem do pieczenia i dociskam kulkami ceramicznymi, albo fasolą albo ryżem. Podpiekam około 20 minut. Zdejmuje papier z kulkami i piekę jeszcze 10-15 minut do zrumienienia. 

Nadzienie: zostawiam kilka orzechów do dekoracji. Pozostałe z grubsza siekam, trochę ugniatam wałkiem. Ucieram jajka z cukrem, dodaje syrop, masło, sól, ekstrakt i whiskey. Mieszam do połączenia składników. Przekładam masę na upieczony spód i układam na wierzchu całe orzechy. Piekę około 20 minut. Tarta powinna mieć lekko złocisty kolor. Zostawiam do ostygnięcia na około godzinę.

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, AppleTV), zapraszam do obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.

Rekomendowane artykuły