Świąteczne ciasto kokosowe Toma Cruise’a 

świąteczne ciasto kokosowe

Co ma wspólnego świąteczne ciasto kokosowe z Kirsten Dunst, Tomem Cruisem i wampirami? 

Zrobiłam sobie ostatnio rewatch Wywiadu z wampirem. Jak przyjemnie było popatrzeć na te młode twarze w śnieżnobiałym makijażu wampirów. Niewinność płynąca z każdego ciemnego kąta Nowego Orleanu. Ten moment kiedy wampiry z ludzką duszą, nieśmiertelni z namiętnościami śmiertelników zawładnęły sercami widzów. 

Przy okazji ponownego oglądania, zrobiłam też mały research i dowiedziałam się kilku ciekawych rzeczy na temat filmu i książki Anne Rice, na podstawie której, film został nakręcony. I nie będą to ciekawostki o dietach opartych na krwi węży i ropuch, czy dylematów kulinarnych wampirów. 

Tajemnicze świąteczne ciasto Toma Cruise’a

Rola Claudii w filmie Wywiad z wampirem była pierwszym poważnym wyzwaniem dla Kirsten Dunst. W jednym z wywiadów Dunst wspominała casting do tej roli i to jak Tom Cruise (Lestat de Lioncourt) jej trochę pomógł. Sugerując, żeby podwinęła nogi pod długą sukienkę, sprawił, że nie wyglądała na tak wysoką, jak była w rzeczywistości. Miała wtedy około 11 lat. Nie można było przenieść na ekran dziewczynki w wieku z książki, czyli pięciolatki. Już dla 11 latki, ogromnym wyzwaniem były długie godziny na planie. 

I to nie prawda, że jej pierwszy pocałunek był na planie filmu z Bradem Pittem (Louis de Pointe du Lac). A poza tym, był to raczej buziak i uznała go za ohydny. Co jest zdrowym podejściem małej dziewczynki. Aktorka dostała za rolę Claudii, nominację do Złotego Globu dla najlepszej aktorki drugoplanowej w dramacie.

Od tamtej pory, co roku na święta otrzymuje od Toma Cruise’a prezent – świąteczne ciasto kokosowe z białą czekoladą z Doan’s Bakery. Mam trochę za daleko do Kalifornii, żeby sprawdzić to cudo, więc postanowiłam sama odtworzyć słynne ciasto Toma. 

Składniki na świąteczne ciasto kokosowe z dziurą:

  • 360 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 227 g masła o temperaturze pokojowej 
  • 227 g pełnotłustego sera śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu kokosowego 
  • 5 dużych jaj w temperaturze pokojowej 
  • 1/2 szklanki (113 ml) niesłodzonego mleka kokosowego dobrze wymieszanego 
  • 1/4 szklanki (57 ml) nierafinowanego oleju kokosowego stopionego i lekko schłodzonego

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. W średniej wielkości misce, wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok. W misce miksera ucieramy masło i serek śmietankowy na średniej prędkości, aż będą gładkie i kremowe, (około 1 minuty). Stopniowo dodawaj cukier, a następnie zwiększ prędkość i kontynuuj, aż masa będzie jasna i puszysta (około 3 minuty). Dodaj ekstrakt waniliowy i kokosowy. 

Zmniejsz prędkość do średnio-niskiej, a następnie dodaj jajka, jedno po drugim. Dobrze mieszając po każdym dodaniu i zeskrobując boki miski w razie potrzeby. Dodaj mleko kokosowe i olej kokosowy. Zmniejsz prędkość do niskiej i dodaj mąkę. Mieszaj tylko do połączenia składników. Nasmaruj masłem 25 cm formę z kominem i posyp mąką. Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki. Piecz przez 55 do 60 minut lub do suchego patyczka. Zostaw ciasto do ostygnięcia w formie. BARDZO WAŻNE: po 10 minutach koniecznie wyjmij z formy i zostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia. 

Krem kokosowy z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady, połamanej na mniejsze kawałki 
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
  • szklanka wiórków kokosowych

W średnim rondlu podgrzewamy śmietanę, zestawiamy zanim osiągnie punkt wrzenia. Dodajemy białą czekoladę i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na całą noc, albo na minimum 2 godziny. 

Po wyjęciu z lodówki masę przekładamy do misy miksera i krótko ubijamy, uważając żeby nie przebić (zwarzyć). Ciasto obficie dekorujemy kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi. 

Smacznego!

Jak się okazuje nie tylko Kirsten dostaje taki słodki prezent na święta. To ciasto – pocztówka świąteczna jest wysyłane do wszystkich ważnych osób z listy słynnego aktora. Sam stroni od cukru, ale lubi robić słodkie niespodzianki. Więc jak już zdobędziecie sławę w Hollywood i w święta zawita do was przesyłka z ciastem, wiedzcie, że jesteście kimś ważnym w sercu Toma Cruise’a. 

Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, AppleTV), zapraszam do obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.

Rekomendowane artykuły