Maślane ciasteczka czyli shortbread z serialu Ted Lasso polecają się na święta i nie tylko.
Mam nadzieję, że waszych szefów, ukochanych, ciocię, babcie, psa, urzekną te ciastka jak Rebeccę z serialu Ted Lasso. Pięć minut roboty, a wywracanie oczami z rozkoszy, mikro orgazmy i parasol szczęścia do ostatniego kęsa. Jeden gryz i opadasz mięciutko na kołderkę z masła i cukru, przykrywasz się kocem i znikasz dla świata, na te trwające wieki sekundy.
Nie czekajcie, aż kolo z wąsem zrobi wam dobrze, zróbcie sobie same/sami! Cheers!
Składniki na maślane ciasteczka
- 226 gr miękkiego masła
- 113 gr cukru
- 226 gr mąki
- 113 gr maki kukurydzianej
- 2 łyżki brązowego cukru
Rozgrzej piekarnik na 160 stopni. Przygotuj foremkę 22×33 cm może być mniejsza, wtedy ciasteczka będą grubsze).
Utrzyj masło z cukrem, aż będą iskry leciały, niech tam się tworzy nowe życie, ale krótko i treściwie. Zastosuj podejście trenera Bearda do związków jak do smażenia steku. Jeśli poświęcasz mu więcej niż pięć minut, traci smak.
Dodaj mąkę zwykłą i kukurydzianą. Wymieszaj na niskich obrotach, nie trać sił na drugą połowę meczu. Nie przejmuj się, że się nie klei. Na początku się nie klei, a potem nie można bez siebie żyć. Aby dopomóc związkowi dociśnij go ręcznie.
Przełóż ciasto do posmarowanej masłem formy. Delikatnie muskaj, ugniataj, ale nie za mocno, z czuciem. Łyżka niech będzie narzędziem tej maślanej tortury. Nie chcemy tu brutala tylko czułość w czystej postaci. Głaskaj aż będzie równo. Złap w garść widelec i dziub dziub dziub. Tylko jeśli lubisz trochę perwersji. Nie jest to niezbędne.
Posyp brązowym cukrem i zaprowadź do paszczy lwa niech powstanie z popiołów kusicielka narodów. Krótko mówiąc piecz 30-35 minut, aż będą złociste.
UWAGA! najważniejszy element. Po wyjęciu z piekarnika zostaw do ostygnięcia na równo 5 minut. Jeśli się nie wyrobisz, czar pryśnie, a niewidzialny chomik zdechnie. Po tych kluczowych dla całego meczu minutach, pokrój na trójkąty i kwadraty jak u Podsiadło, albo jak chcesz. Ja chciałam w prostokąty, bo lubię długie formy. Zostaw do całkowitego ostygnięcia niech czeka i niech kusi.
Przed pierwszym kęsem oczyść kubki, te w zlewie i smakowe i jedz! Niech zadrżą bloki, niech wyleje woda z basenów. A ty jedz i niech ci nikt nie przeszkadza.
Boanapetito!
Krótka historia ciastek maślanych zwanych w kraju swego pochodzenia: shortbread.
Ciasta pochodzą z około XII wieku i zwane byly wtedy ‘biscuit bread’. Były zrobione z resztek ciasta na chleb, czasem słodzone i suszone w piecu. Przypominały wtedy twardy suchar na którym szło zęby połamać. Na szczęście przepis ewoluował, trudne słowo, dodano masełko i wszystko zaczęło mieć sens. Z tej samej rodziny pochodzą ciastka Shrewsbury i Goosnagh.
Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, AppleTV), zapraszam do obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.