Warzywna zapiekanka pasterska z serialu Obsesja Eve

zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska jest ulubionym daniem, które robi dla Eve mąż. Jest na tyle doskonała, że Villanelle musi przemocą dostać jego przepis. 

Gdybyście chcieli więcej poczytać o serialu Obsesja Eve i kulinarnych natręctwach Villanele, zapraszam TUTAJ. Tymczasem mam dla was moją ulubioną wersję zapiekanki pasterskiej (Sheperd’s Pie) w wersji warzywnej. 

Zapiekanka pasterska znana jest od XVIII – XIX wieku. Powstała jak wiele tego typu potraw, z resztek. Trudne czasy zwiększają kreatywność, a jedzenia wtedy tak łatwo nie wyrzucano. W wielu miejscach znajdziecie ją pod dwoma nazwami Sheperd’s pie albo Cottage pie. W Sheperd’s mięso dodawane do zapiekanki to jagnięcina, a w przypadku Cottage pie, wołowina. U mnie są warzywa, ale zachęcam was do eksperymentów i korzystania wzorem naszych przodków, z tego co mamy w lodówce. Wg mnie pod taką pierzyną z ziemniaków wszystko będzie smakowało pierwsza klasa!

Warzywna zapiekanka pasterska – składniki

Puree:

  • 1 kg ziemniaków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ szklanki śmietany lub jogurtu

Farsz:

  • 2 łyżki masła
  • 250 g brązowy pieczarek
  • 1 pietruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • 500 ml bulionu
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • oliwa
  • 350-400 g dyni
  • 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka tymianku

Obieramy ziemniaki, gotujemy 15-20 minut, do miękkości. Dodajemy śmietanę/jogurt, szczyptę gałki muszkatołowej i rozgniatamy na puree.

Dynię i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, ale dość dużą. Przekładamy na blachę do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. 

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Przesmażamy razem, ale nie mieszamy. Czekamy aż się zrumienią. 

Seler kroimy drobno, czosnek miażdżymy i siekamy, dodajemy do pieczarek i cebuli. Dodajemy przyprawy i miso. Dodajemy mąkę, mieszamy, bulion i mleko, mieszamy. Przesmażamy chwilę. Dodajemy dynię i pietruszkę, oraz groszek z marchewką. Doprawiamy solą i pieprzem, sosem sojowym. 

Jeśli farsz jest zbyt płynny, odparujcie przez chwilę na patelni, uważając żeby nie przypalić. Przekładamy do foremki warzywa. Nakładamy na nie puree. Doklejamy do brzegów (inaczej wypłynie bokami sos i zaleje ziemniaki). Zgrabiamy widelcem, skrapiamy oliwą i pieczemy 30 minut w 200 stopniach. 

Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, AppleTV), zapraszam do obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.

Rekomendowane artykuły