Szampańskie szparagi z truskawkami i szafranowym winegretem

Szampańskie szparagi

A dokładnie szampańskie szparagi z truskawkami i szafranowym winegretem serialu Downton Abbey.

Dzisiaj sałatka, która miała być sałatką z Downton Abbey, a była nawet podawana jako ósme danie w pierwszej klasie na Titanicu, ale… Odpłynęłam tak daleko, że raczej będzie inspiracją, bo wprawdzie większość się zgadza, to jednak reszta nie.. Paprykę zastąpiłam truskawkami i dodałam fetę. O tej porze roku sałatki służą mi za danie główne, więc lubię jak jest w nich jakieś białko. Inna sprawa, że mam w tym roku obsesję fety, o czym donosiłam wam na insta. 

Sałatka jest obłędna. W teorii dla 2-3 osób, ale nie zdziwię się, jeśli zjecie ją sami. To połączenie smaków doprowadza mnie do dreszczy szczęścia. A lekko podduszone szparagi w prosecco nadal chrupiące, a nie surowe, to czysta poezja. 

Do przepisu marsz.

Składniki na szampańskie szparagi:

  • 250 g szparagów zielonych (lepsze cieńsze niż grube)
  • 100 g szpinaku
  • 200 g truskawek
  • 100 g fety
  • garść płatków migdałowych pod prażonych
  • 70-100 ml prosecco (lub białego wina)

Szafranowy winegret:

  • 1 łyżka octu balsamico
  • ¼ łyżeczki szafranu
  • 1 łyżka musztarda Dijon
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sok i skórka z ćwiartki kiszonej cytryny (można dodać zwykłą cytrynę, wtedy trzeba zwiększyć ilość)

Do smażenia:

  • ½ łyżki masła
  • ½ łyżki oliwy
  • sól pieprz do smaku

Jak przygotować szampańskie szparagi?

Wszystko co trzeba umyć, myjemy i osuszamy, czyli szparagi, szpinak, truskawki. Zdrewniałe końcówki szparagów odcinamy i kroimy na trzy części. Truskawki szypułkujemy i kroimy na ćwiartki. Fetę osuszamy i kroimy w kostkę. 

Rozpuszczamy na patelni tłuszcze (masło i oliwę). Wrzucamy pokrojone szparagi, solimy. Chwilę podsmażamy, aż złapią lekko rumiany kolor i wlewamy prosecco. Dusimy, aż cały płyn odparuje. 

Przygotowujemy szafranowy winegret. W misce wymieszaj szafran z łyżeczką wrzącej wody.  Odstaw na 1 minutę. Wlewamy wszystkie składniki do miseczki: oliwę, balsamico, musztardę, syrop klonowy, cytrynę. Mieszamy, dodajemy szafran, sól pieprz do smaku. 

Na dnie dużej miski wsypujemy szpinak, szparagi, fetę, truskawki. Polewamy sosem winegret i posypujemy płatkami migdałowymi. 

Bon appetit!

Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, AppleTV), zapraszam do zapisania się na mój NEWSLETTER (ekskluzywne treści), obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.

Rekomendowane artykuły