A dokładnie szampańskie szparagi z truskawkami i szafranowym winegretem serialu Downton Abbey.
Dzisiaj sałatka, która miała być sałatką z Downton Abbey, a była nawet podawana jako ósme danie w pierwszej klasie na Titanicu, ale… Odpłynęłam tak daleko, że raczej będzie inspiracją, bo wprawdzie większość się zgadza, to jednak reszta nie.. Paprykę zastąpiłam truskawkami i dodałam fetę. O tej porze roku sałatki służą mi za danie główne, więc lubię jak jest w nich jakieś białko. Inna sprawa, że mam w tym roku obsesję fety, o czym donosiłam wam na insta.
Sałatka jest obłędna. W teorii dla 2-3 osób, ale nie zdziwię się, jeśli zjecie ją sami. To połączenie smaków doprowadza mnie do dreszczy szczęścia. A lekko podduszone szparagi w prosecco nadal chrupiące, a nie surowe, to czysta poezja.
Do przepisu marsz.
Składniki na szampańskie szparagi:
- 250 g szparagów zielonych (lepsze cieńsze niż grube)
- 100 g szpinaku
- 200 g truskawek
- 100 g fety
- garść płatków migdałowych pod prażonych
- 70-100 ml prosecco (lub białego wina)
Szafranowy winegret:
- 1 łyżka octu balsamico
- ¼ łyżeczki szafranu
- 1 łyżka musztarda Dijon
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sok i skórka z ćwiartki kiszonej cytryny (można dodać zwykłą cytrynę, wtedy trzeba zwiększyć ilość)
Do smażenia:
- ½ łyżki masła
- ½ łyżki oliwy
- sól pieprz do smaku
Jak przygotować szampańskie szparagi?
Wszystko co trzeba umyć, myjemy i osuszamy, czyli szparagi, szpinak, truskawki. Zdrewniałe końcówki szparagów odcinamy i kroimy na trzy części. Truskawki szypułkujemy i kroimy na ćwiartki. Fetę osuszamy i kroimy w kostkę.
Rozpuszczamy na patelni tłuszcze (masło i oliwę). Wrzucamy pokrojone szparagi, solimy. Chwilę podsmażamy, aż złapią lekko rumiany kolor i wlewamy prosecco. Dusimy, aż cały płyn odparuje.
Przygotowujemy szafranowy winegret. W misce wymieszaj szafran z łyżeczką wrzącej wody. Odstaw na 1 minutę. Wlewamy wszystkie składniki do miseczki: oliwę, balsamico, musztardę, syrop klonowy, cytrynę. Mieszamy, dodajemy szafran, sól pieprz do smaku.
Na dnie dużej miski wsypujemy szpinak, szparagi, fetę, truskawki. Polewamy sosem winegret i posypujemy płatkami migdałowymi.
Bon appetit!
Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, AppleTV), zapraszam do zapisania się na mój NEWSLETTER (ekskluzywne treści), obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.