„The Bigger Splash” to film o napięciach emocjonalnych, pożądaniu, zdradzie, odsłaniający różne warstwy osobowości i motywacje bohaterów.
Wzbogacony pięknymi widokami włoskiej wyspy Pantelleria, obraz Guadagnino zapewnia intensywne doświadczenie kinowe. Pomiędzy wierszami istotną rolę pełni jedzenie, o czym pisałam TUTAJ. Pyszna delikatna ricotta robiona domowym sposobem przez mieszkańców wyspy, jest jak tajemnica, skrywana rozkosz, którą Harry dzieli się z Marianne. W ciemnej kuchni, chroniącej przed skwarem następuję ceremonia. Płyn zamienia się w ciało, a goście przystępują do swoistej nabiałowej komunii.
Ricotta – składniki na przepis z filmu Nienasyceni
- 1,9 | pełnego mleka (niepasteryzowanego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze, ale nie UHT)
- 3/4 szklanki (175 ml) śmietany (co najmniej) 36%
- 2 1/2 łyżeczki (15 g) soli koszernej
- 2½-4½ łyżki
- (40-70 ml) octu
W dużym garnku połącz mleko, śmietanę i sól. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż płyn osiągnie temperaturę 93°C, mieszając od czasu do czasu rózgą kuchenną i pilnując, by nie przypalił się na dnie.
Gdy osiągnie wymaganą temperaturę, dodawaj powoli 2½ łyżki (40 ml) octu, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Powinieneś zauważyć oddzielające się od siebie twaróg i serwatkę. Gdyby się tak nie stało, możesz dolać stopniowo maksymalnie 2 kolejne łyżki (30 ml) octu. Następnie natychmiast zdejmij garnek z ognia i odstaw na 15-20 minut. W tym czasie przygotuj dużą miskę oraz sitko i wyłóż je muślinową ściereczką lub gazą.
Odcedź mieszankę na sitku wyłożonym ściereczką i pozostaw na nim na 15-60 minut. Im dłużej ser będzie odciekać, tym bardziej zwarta będzie ricotta (zwykle zostawiam ją na 15-25 minut).
Gdy ricotta osiągnie konsystencję odpowiadającą twoim upodobaniom, ostrożnie zdejmij ściereczkę z sitka, przekładając ser do miski średniej wielkości. Jeśli trzeba, dodaj jeszcze trochę soli i delikatnie wymieszaj. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do tygodnia.
Na stronie znajdziecie jeszcze jeden przepis z filmu daiquiri
Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, AppleTV), zapraszam do zapisania się na mój NEWSLETTER (ekskluzywne treści), obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.
Źródło przepisu: Kuchnia Bezwzględna, Joshua Weissman o której pisałam TUTAJ.