Dżem morelowy może uratować niejedno spotkanie, szczególnie kiedy ma sekretny składnik. Sprawdźcie w Tulsa King.
Zesłany do Tulsy Dwight Manfredi “Generał” (Sylvester Stallone) buduje swoje nowe imperium, rozliczając się z przeszłością, na nowych warunkach.
Chyba jestem już zmęczona podstarzałymi gangsterami, chyba Sylvester Stallone nie ma już dla mnie tyle uroku co kiedyś. Poza tym najgorzej na świecie je lody! (2 albo 3 odcinek … oj). Skusiłam się na serial przez autora scenariusza Taylora Sheridana (Yellowstone, 1889, 1923). Jest zabawnie, lekko, choć trup ściele się również i nie brak trudnych momentów. Trzeba przyznać, że jak na debiut serialowy w wieku 76 lat, Stallone radzi sobie świetnie. Koncepcja poznawania świata na nowo (internet, uber, płatność tylko kartą, lecznicza marihuana) po 25 latach w więzieniu, zabawna. Nie dość, że dziadek, to jeszcze jakimś cudem uniknął w więzieniu cywilizacji (mało prawdopodobne, ale niech będzie). Dziadkowie na wolności też nie ogarniają, więc wchodzę w to.
Stallone, “facet w typie Paco Rabanne”, dobrze wypada w roli uroczego gangstera z zasadami, oddanego rodzinie, ale mającego mafijne know how. Odnosimy wrażenie, że Dwight mógłby rozkręcić interes gdziekolwiek. I tak przechodzimy do interesów, czyli kluczowego spotkania przy słoiczku dżemu morelowego i krakersach. Dwight jest twardy w negocjacjach i ma lata doświadczeń. Nawet ten naćpany dżem morelowy nie zmniejszył jego koncentracji. Dżem jest pełen słońca nie tylko za sprawą owoców, ale za sprawą dilera dostarczającego towar Bohdiemu. Mark (diler) dodaje do niego thc, więc nic dziwnego, że Dwight staje się fanem produktu, a współpraca panów przebiega jak po maśle. W końcu czego można się spodziewać na plantacji zioła.
Dżem morelowy z sekretnym składnikiem z serialu Tulsa King – składniki:
- 1 kg moreli
- 150 ml soku jabłkowego
- 700 g cukru
- sok 1 duża cytryna
- 150 g masła
- sekretny składnik wg uznania, ale można pominąć i też będzie pyszka
Dżem morelowy – przygotowanie
Przekrój morele na pół i pozbądź się pestek, posiekaj miąższ, a następnie włóż do dużego garnka z sokiem jabłkowym. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż morele zmiękną.
Dodaj cukier i sok z cytryny, a następnie dobrze wymieszaj, żeby cukier się rozpuścił. Zwiększ ogień i smaż przez około 20 minut, aż dżem stężeje. Przetestuj, nakładając odrobinę dżemu na zimny talerzyk. Przesuń dżem palcem; jeśli się marszczy, jest gotowy. Jeśli nie, wróć do smażenia na kolejne 5 minut, a następnie ponownie przetestuj.
Zdejmij z ognia, usuń szumowiny, a następnie wymieszaj z masłem. Ostudź przez 10 minut, ponownie zamieszaj, a następnie wlej do wysterylizowanych słoików. Szczelnie zamknij. Przechowuj w lodówce przez 4-6 tygodni.
ps. wśród aktorów możecie zobaczyć Barriego Corbina (Przystanek Alaska), jako ojca Mitcha (Garrett Hedlund).
Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, AppleTV, SkyShowtime), zapraszam do zapisania się na mój NEWSLETTER (ekskluzywne treści), obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.