Kartacze z filmu Znachor

Kartacze z filmu Znachor

Kartacze z filmu Znachor to tradycyjne danie charakterystyczne dla kuchni północno-wschodniej. 

Słynna powieść Dołęgi-Mostowicza, pisarza “dla kucharek”, została zekranizowana dwukrotnie. Zaczęłam swoją przygodę od kultowej wersji Hoffmanna z Bińczyckim z 1981 i zawiesiłam się na kartaczach. Przywiezione specjalnie na plan z Ełku (Akademia Polskiego Filmu, 2007, wywiad z reżyserem). Te wielkie ziemniaczane kluchy w drewnianych misach okraszone skwarkami, pałaszowane przez gospodarzy i Kosibę, zwane też cepelinami, są charakterystyczne dla kuchni północno-wschodniej. Rejonów z których pochodził autor książki. 

Kartacze z filmu Znachor
Kartacze z filmu Znachor

Kartacze mają kształt okrągłych lub owalnych klusek, zwykle wypełnionych mięsem lub innymi dodatkami.

Tradycyjne kartacze składają się z kilku głównych składników, takich jak ziemniaki, mąka, sól i woda. Proces przygotowania kartaczy polega na ugotowaniu ziemniaków, ich rozgnieceniu i zmieszaniu z mąką, aby uzyskać gładkie ciasto. Następnie formuje się z niego okrągłe kluski, które można wypełnić różnymi nadzieniami, takimi jak mięso mielone, grzyby, cebula czy boczek.

Kartacze często podaje się z sosem, np. smażoną cebulą i boczkiem lub kwaśną śmietaną. To danie jest cenione za swoją prostotę i smak, a także za to, że jest sycące i pożywne. W zależności od regionu Polski, kartacze mogą mieć nieco różne smaki i składniki, ale zawsze stanowią smaczną i tradycyjną potrawę.

Składniki na 6 porcji

  • 15 dużych surowych ziemniaków
  • 15 dużych ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • sól

Surowe ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnych oczkach (ręcznie lub przy pomocy robota). Odciskamy sok np. przy pomocy lnianej ściereczki. Soku nie wylewamy tylko odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie zlewamy, a krochmal (osad) dodajemy do ziemniaków. 

Gotowane ziemniaki obieramy i rozgniatamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do surowych ziemniaków. Solimy i dokładnie wyrabiamy. 

Kartacze z filmu Znachor
Kartacze z filmu Znachor

Formujemy dość duże kule z przygotowanego ciasta i nadziewamy farszem. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Kartacze wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 30 minut. Podajemy ze skwarkami, masłem, sosem lub kwaśną śmietaną. W wersji wegetariańskiej z podsmażoną cebulką. 

Za farsz może nam posłużyć wędzony lub zwykły twaróg, mogą to być śledzie, polędwica wołowa, a nawet mak. 

Smacznego!

O ekranizacjach książki Znachor poczytasz TUTAJ.

Bądź miła. Bądź miły 🙂 Postaw mi kawę na buycoffee.to

Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, AppleTV, SkyShowtime), zapraszam do zapisania się na mój NEWSLETTER (ekskluzywne treści), obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.

Rekomendowane artykuły