Placek z wiśniami babci Dudusia

Placek z wiśniami

Uniwersalny, znany od pokoleń, przepis na prosty, klasyczny placek z wiśniami babci Dudusia z filmu Podróż za jedn uśmiech.

Z nazwami ciast jest taki mały myk, że za moich dziecięcych lat, na zwykłe ciasto mówiło się placek. A na przykład placek w wersji amerykańskiej to już coś bliżej tarty. Tak więc to ciasto o którym dzisiaj piszę, czyli klasyczny placek z PRL-u, to współcześnie jest ciasto ucierane z owocami. Mam nadzieję, że będzie wam smakowało, ale w przeciwieństwie do Dudusia podzielcie się ze współtowarzyszami podróży.

„Rośniemy i musimy się odżywiać. Potrzebujemy 2400 kcal. Myślisz, że na ile mi to wystarczy? – To zależy, czy zjesz sam czy się ze mną podzielisz.

Tak więc, nie dajcie się zwieść słownictwu. Nie oczekujcie cienkiego, lekko zakalcowatego placka. O nie, to będzie piękne wyrośnięte ciasto. W potocznej mowie gospodynie domowe zwykłe ciasta nazywały plackami. I tak się utarło. A tu mamy przepis na ciasto ucierane. 

Składniki na placek z wiśniami babci Dudusia

  • 200 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki rumu
  • 300 g wiśni

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy. 

Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy rum. Ciasto powinno być dość gęste, żeby owoce nie opadały na dno. 

Formę 24 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy. Na wierzch kładziemy wiśnie. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut, do suchego patyczka. 

Wystudzone ciasto możecie posypać cukrem pudrem, albo podprażony na patelni płatkami migdałowymi. 

Smacznego! Pamiętajcie, nie bądźcie jak Duduś, podzielcie się ciastem z głodnymi.

ps. możemy wykorzystać dowolne owoce, ba! możemy dać bakalie i będziemy mieć keks.

Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, AppleTV, SkyShowtime), zapraszam do zapisania się na mój NEWSLETTER (ekskluzywne treści), obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.

Rekomendowane artykuły