Timpano przepis z filmu Wielkie Otwarcie

Timpano przepis

Timpano – przepis z filmu Wielkie Otwarcie, wg wskazówek Stanleya Tucci, współscenarzysty i aktora w filmie.

Mam! Mam, w końcu mam przepis na Timpano! W końcu to danie na specjalne okazje, a taka jest i to bez dwóch zdań. Cieszmy się i pielęgnujmy demokrację i wolność. 

Timpano w domu Stanley Tucci przygotowuje się w pierwszy dzień świąt, ale wg mnie lepiej sprawdzi się przy innych okazjach. Jak na przykład w filmie Wielkie Otwarcie (The Big Night). Było punktem kulminacyjnym uczty przygotowanej przez dwóch braci z okazji wizyty pewnego śpiewaka. Więcej o filmie przeczytacie TUTAJ

Timpano przepis:

12-16 porcji

Ciasto:
  • ½ kg mąki
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ szklanki wody
Nadzienie:
  • 1,3 kg makaronu rurek ziti, ugotowanych około połowę czasu podanego na opakowaniu
  • 2 łyżki oliwy
  • 16 porcji ragu (najlepiej oczywiście wg przepisu Tucci, ale wasze też będzie pyszne)
  • 80 dag ostrego sera provolone
  • 12 jajek na twardo pokrojonych 8 kawałków
  • 24 małe pulpety
  • 10 dag drobno startego sera pecorino romano
  • 6 dużych jajek ubitych na pianę

Przygotowanie ciasta:

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, sól i oliwę i zagnieć. Dodaj 3 łyżki wody i zagnieć ponownie. Dodawaj po łyżce wodę, cały czas zagniatając. Po dodaniu całej wody wyjmij na stolnicę i zagniataj jeszcze około 10 minut. Odstaw na 5 minut. 

Rozwałkuj ciasto do wielkości naczynia w którym będziemy przygotowywać Timpano, tzn. musi zakryć dno, boki i górę farszu. Powinno mieć około 2 milimetrów grubości. Naczynie wysmaruj masłem i oliwą. Włóż ciasto i wyklej nim naczynie, delikatnie przyciskając do dna i boków. Nadmiar wyłóż przez brzeg i zostaw. 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni celsjusza. 

Przygotowanie nadzienia:

Wymieszaj odcedzony makaron z oliwą i pozostaw na chwilę do ostygnięcia (robię tak za każdym razem przygotowując dania z makaronem, szczególnie kiedy wiem, że nie wykorzystam całego makaronu i nie chce, żeby się posklejał). A potem wymieszaj ¼ ragu. Rozłóż ¼ mieszaniny na cieście w naczyniu do zapiekania. Na to wrzuć ¼ przygotowanego salami, ¼ sera provolone, 3 jajka na twardo, ¼ pulpetów i ⅓ sera pecorino romano. Na to wszystko idzie kolejna warstwa ¼ ragu itd. Aż zostaną 2 centymetry poniżej brzegu naczynia. Na wierzchu układamy ostatnią porcję ragu i ubite jajka. Przykrywamy ciastem które zostało przy brzegach naczynia i szczelnie zaklejamy. 

Pieczemy przez około godzinę, aż nabierze złotego koloru. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej, około 30 minut. Po upieczeniu zostaw timpano do ostygnięcia. Przed wyjęciem z formy upewnij się, że nigdzie nie przylega do ścianek.  

Po wyjęciu długim ostrym nożem wytnij walec (około 8 cm średnicy) w środku timpano. A potem pokrój w kawałki, zostawiając środek. 

Timpano z filmu Wielkie Otwarcie (The Big Night)

Jak donosi Stanley Tucci, danie jest kapryśne i jego przygotowanie trudno przewidzieć. Czasem może będzie trzeba piec 2 godziny i studzić 1 godzinę. Wszystko na wyczucie i ze znajomością swojego piekarnika. Mój na przykład wiecznie nie dopieka i trzymam wszystko dłużej. 

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki “Smak. Życie i jedzenie” Stanley Tucci.

Bądź miła. Bądź miły 🙂 Postaw mi kawę na buycoffee.to

Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów z kina, VOD, streamingów (Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+, AppleTV, SkyShowtime), zapraszam do zapisania się na mój NEWSLETTER (ekskluzywne treści), obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się wpis lub przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.

Rekomendowane artykuły