Moussaka| Moje Wielkie Greckie Wesele

inspirowana filmem: Moje Wielkie Greckie Wesele

MOUSSAKA S ME MELITZANES

5-6 porcji

moje-wielkie-greckie-wesele-kino-kuchnia01

2-3 bakłażany (zależy od wielkości)
½ kilo mielonego mięsa (zgodnie z oryginałem powinno być jagnięce, ale nie musi)
2-3 pomidory
4 łyżki oliwy
2 cebule drobno posiekane
liść laurowy
4 ząbki czosnku
½ szklanki tartego parmezanu
trochę mąki
1,5 szklanki sosu beszamelowego

Podgrzać  trochę oleju w garnku i podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać mięso mielone i nadal podsmażać przez kolejne 10 minut. Następnie dodać pomidory, czosnek, liść laurowy i sól i pieprz i pozostawić na małym ogniu przez około godzinę. W międzyczasie umyć bakłażany i odciąż zielone części. Następnie pokroić w plastry o grubości 1 cm, moczyć w osolonej wodzie przez około godzinę (w celu usunięcia ich gorzkiego smaku). Odcedzić i wysuszyć  plasterki, posypać  mąką i smażyć na bardzo gorącym oleju. W naczyniu żaroodpornym umieścić warstwę z połowy bakłażanów, posypać solą i pieprzem, na to warstwę mielonego mięsa i kolejną warstwę bakłażana na wierzch. Wreszcie, wlać beszamel (o średniej konsystencji) jako ostatnia warstwa. Posypać startym serem i piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Podawać na gorąco.

Przepis pochodzi z książki: The Best traditional Recipes of Greek cooking.

Rekomendowane artykuły