Veganskie mini pizze

To kolejna pozycja z oscarowego menu Wolfganga Pucka. Dla jasności, ponieważ pojawiają się pytania, to nie są jego przepisy, raczej moja inspiracja i próba podrobienia bezskutecznego oczywiście, ale najważniejszy jest fun jaki daje gotowanie i zadowolenie domowych zjadaczy, bo przecież dla nich to wszystko.

CIASTO:

1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki soli
2 1/2 szklanki przesianej mąki
2 łyżki oliwy z oliwek

Wlej ciepłą wodę do średniej wielkości miski. Dodaj sól i drożdże. Wymieszaj z dwoma szklankami mąki. Stopniowo dodawaj więcej mąki jeśli ciasto będzie się zbytnio kleiło. Wyrabiaj przez kilka minut. Polej ciasto oliwą z oliwek i ugniataj aż wchłonie ją całkowicie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.

SOS POMIDOROWY:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki kaparów (odsączonych)
jedna suszona papryczka chili
1 1/2 szklanki pomidorów z puszki
1 łyżka świeżego lub łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz

Podgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę, czosnek i chili. Gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj kapary i pomidory, przyprawy, gotuj przez 10 minut. Zmniejsz ogien na minimalny i gotuj przez około 30 minut pod przykryciem.

PRZYBRANIE:

Można użyć dowolne ulubione warzywa w ilości też oczywiście dowolnej, ja wykorzystałam cukinię, rukolę, pomidorki koktajlowe, cebulkę, pieczarki i podgotowaną marchewkę. Sypnęło mi się też serem owczym, ale to z rozpędu, wiec mam nadzieję, że Veganie mi wybaczą, bo ja nie jestem 🙂 więc jak jesteście to bez sera ofkors.

Piekarnik nastaw na 250°C. Wyjmij ciasto i wyrabiaj je przez chwilę, następnie podziel na 6-8 części. Rozwałkuj do pożądanej wielkości. Pokryj ciasto około 2-3 łyżkami sosu, nałóż ulubione dodatki i piecz przez 10-15 minut. Po upieczeniu polej lekko oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem i od razu podawaj.

Veganskie mini pizze

Źródło: Green Kitchen Stories

Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia

Zapisz

Written by Diana Domin