Robiąc bułeczki cynamonowe, tak skończył Saul Goodman albo raczej Jimmy McGill (Bob Odenkirk) prawnik z serialu Better Call Saul.
Pierwsze sceny pierwszego sezonu to właśnie czarnobiałe kadry Jimmiego (a raczej Gene Takovic to jego fałszywe nazwisko) przygotowującego między innymi bułeczki cynamonowe (cinnamon rolls) w Cinnabon (Omaha, Nebraska). Sceny z Cinnabon pojawiają się w każdym pierwszym odcinku każdego sezonu. Jimmy przepowiedział swoją obecność w tym miejscu w serialu Breaking Bad (Better Call Saul to spin off Breakin Bad). W przedostatnim odcinku rozstając się na dobre Walterem White powiedział:
„If I’m lucky, month from now, best case scenario, I’m managing a Cinnabon in Omaha”.
Jak do tego doszło, prawdopodobnie dowiemy się już niebawem, bo na 2022 zapowiedziano 6 i ostatni sezon Better Call Saul. Tymczasem mam dla was super przepis na bułeczki cynamonowe z serialu albo jak zwą je szwedzi: Kanelbulle (wymyślone w latach 20 tych XX wieku, spopularyzowane w 50 tych).
Składniki
- 500g mąki, plus dodatkowo do posypania
- 7g drożdży instant
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 50g cukru pudru
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 100 g rozpuszczonego masła, plus dodatkowe do blachy
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 150 g drobnego cukru
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 125g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo
- 50g serka mascarpone
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50g cukru pudru
Wszystkie składniki na ciasto, z wyjątkiem masła i syropu, umieść w misie miksera z łopatkami do wyrabiania ciasta. Po połączeniu składników wyjmij ciasto na blat posypany mąką i ugniataj około 2-3 minut. Włóż z powrotem do miski i stopniowo dodawaj masło, jednocześnie miksując. Możesz również zagnieść masło ręcznie, aż będzie gładkie. Spłaszcz ciasto i zrób kształt kwadratu o wymiarach około 20 x 20 cm, a następnie przykryj i zamroź przez 30 minut lub schowaj do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
W międzyczasie posmaruj masłem spód i boki głębokiej blachy do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm.
Nadzienie
Wymieszaj cukier z cynamonem i dużą szczyptą soli morskiej. Odsyp 2 łyżki. Dodaj masło, i ucieraj aż nabierze kremowej konsystencji.
Ułóż ciasto na posypanym mąką blacie i rozwałkuj na zgrabny prostokąt o wymiarach około 35 x 25 cm. Rozsmaruj nadzienie, tak zakryło całe ciasto. Złóż dolną jedną trzecią ciasta na środek, a następnie złóż ponownie, aby przykryć górną trzecią część. Schładzaj ciasto ponownie przez kolejne 30 minut.
Ponownie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm, a następnie zwiń je wzdłuż dłuższej krawędzi na ciasną kłodę. Spiralki będą ładniejsze jeśli zamrozisz ciasto na 15 minut. Pokrój na 12 równych plasterków. Ułóż plastry, spiralą do góry w formie do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia w lodówce na co najmniej 1 godzinę lub do 24 godzin.
Rozgrzej piekarnik do 200C/180C z termoobiegiem. Piecz bułeczki przez 20 minut, a następnie posyp cukrem cynamonowym i piecz przez 10-15 minut, aż będą brązowe.
W międzyczasie wymieszaj syrop z 2 łyżeczkami wrzącej wody. Gdy bułki wyjdą z piekarnika, posmaruj je polewą z syropu, a następnie odstaw do ostygnięcia. Aby zrobić polewę, wymieszaj razem ser, cukier puder i wanilię, a następnie stopniowo dodawaj 1-2 łyżki wrzącej wody do uzyskania gęstej, ale płynnej konsystencji. Posmaruj bułeczki polewą.
A jeśli ci się nie chce możesz jak ja posypać je perłowym cukrem.
Po więcej ciekawostek, smaczków i innych filmowo-kulinarnych delikatesów zapraszam do obserwowania bloga Kino i Kuchnia na facebooku albo na instagramie. A jeśli spodobał wam się przepis na filmowe danie to dajcie lajka tu albo tu albo tu i tu.
Źródło przepisu: BBC Good Food