Słynne żeberka u Freddiego w „Freddie’s BBQ Joint”, tutaj nasz kongresmen znajduje ukojenie i spokój: „Mam słabość do żeberek nawet o 7:30. Man cały lokal dla siebie. Freddy czasem otwiera tylko dla mnie. W Południowej Karolinie z której pochodzę, ludzie nie mieli przy duszy dwóch centów, żeberka to luksus.” Nie wiem jakie dokładnie jadł żeberka Francis Underwood w serialu House of Cards, ale myślę, że moje też by mu przypasowały.
Glazurę trzeba przygotować dzień wcześniej.
- 2 kg żeberek
- 1 cebula
- 4-6 ząbków czosnku
- 5 łyżek miodu
- 10 łyżek ketchupu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżeczki musztardy
- trochę tabasco
- sól, pieprz
Cebulę oraz czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Oba składniki wymieszać z miodem, ketchupem, octem i musztardą. Wlać do garnka, zagotować, następnie gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Na koniec doprawić tabasco, solą i pieprzem.
Żeberka podzielić na 2-3 kości i lekko obgotować. Rozgrzać grill. Ułożyć żeberka na ruszcie i smarować glazurą. Opiekać żeberka na średnim żarze przez 10-20 minut (zależnie od ich grubości). Żeberka odwrócić na drugą stronę i znów opiekać.
Żeberka podawać z sałatą, sałatką colesław, chrupiącą bułeczką albo czym tam się chce 🙂
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia.